ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЕ

Енциклопедия на женското здраве

 Енциклопедия на женското здраве

   И така, взели сте твърдо решение: време е да направите радикални промени в живота си. Чудесно, но не бързайте да поставяте началото на нова ера с блицкриг. Съществуват три много прости условия или правила, които не само ще ви позволят да постигнете известен успех. След като ги усвоите, можете да затвърдите успеха си, като го превърнете в много добър навик за цял живот.

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЕ

   Първо правило: започвайте всеки ден с положителна нагласа. За тази цел са достатъчни няколко прости, но много ефективни техники, които ще бъдат разгледани по-долу.

   Второто правило е, че всички промени трябва да се правят постепенно, като се избягва всякакво насилие срещу вас. Всичко, което ще правите за себе си, трябва да ви носи радост и удоволствие! В края на краищата това, на което ще се наслаждавате, лесно ще се превърне в неразделна част от новия ви начин на живот. Третото правило ще ви помогне в това – опитайте се да разберете какво точно правите и защо го правите.

   Първата психологическа практика: новият живот трябва да започне с… удоволствие

   Добре е да започнете новия си живот рано сутрин, за да имате увереност да правите това, което искате. Вие сте във весело настроение и задачата ви е да запазите това красиво състояние възможно най-дълго, а още по-добре завинаги.

   Отидете пред огледалото, усмихнете се, опитайте се да направите забавна и добродушна физиономия. Обещайте си, че днес ще се поглезите и обгрижите, ще се грижите за себе си по всички възможни начини и няма да позволявате на никого да се намесва в този адски важен и завладяващ процес.

   Продължете с новия си живот, като вземете топъл душ. Не забравяйте да измиете косата си с добър шампоан, да се увиете с мека кърпа или любимия си халат за баня и… да закусите. Разбира се, тя трябва да е много лека и много вкусна. Най-добрият завършек би бил чаша зелен чай, но ако сте свикнали с кафето сутрин, не се лишавайте от това удоволствие.

   Сега сте готови да се заемете с някои основни тактики и стратегии за вашата трансформация! За целта ви е необходима идеология или набор от заповеди, които да ви вдъхновяват до края на годината. За да създадете своя собствена, уникална „идеология“, опитайте се да използвате следните насоки.

   – Започвайте всеки ден с чувство на радост, щастие и духовен полет, поддържайте това състояние през целия ден и го предавайте на всички около вас. Ако това състояние не иска да възникне от само себе си, създайте го и го поддържайте изкуствено, докато стане естествено за вас.

   – Съберете се вътрешно, настройте се за пълна външна и вътрешна трансформация. Успехът съпътства този, чието съзнание е настроено на неговата „вълна“.

   – Помнете, че дори временният неуспех има дълбоко значение. Вслушвайте се в себе си: интуицията ви ще ви подскаже правилната посока.

   – Колкото е възможно по-често, мислено и на глас, си казвайте: Аз съм здрав … Аз съм щастлив … Аз съм млад … Аз съм неуязвим … Аз мога да направя всичко … Считайте това за нашето първо утвърждение, което успешно сме започнали да практикуваме.

   – Представете си себе си винаги такъв, какъвто искате да бъдете в живота – вътрешно и външно.

   – Винаги се отнасяйте към себе си с любов и уважение. Никога не се ругайте и не се унижавайте дори в мислите си. Хвалете се за най-малкия успех. Станете господар на собствената си съдба и тяло, не чакайте милост и помощ от другите.

   Утвърждения. Как работите с тях?

   Както казахме по-горе, методът на утвържденията е измислен и започва да се практикува от първата известна американска писателка и психоложка Луиз Хей. Нека използваме съветите ѝ, за да приложим успешно тази прекрасна практика в живота си.

   Работата с утвърждения е един от най-простите методи за самовнушение. Същността на този метод е проста – просто мислете за … добро. Ние сами избираме начина си на мислене, а дали той ще бъде положителен или отрицателен – зависи от живота ни. Дори и да сме направили грешен избор преди, можем да го поправим – точно тук и сега.

Разбира се, животът ви няма да се промени, докато четете тази книга. Но ако решите да заемете положителна позиция и бъдете последователни в това, животът ви определено ще се промени към по-добро във всичките му аспекти.

   Положителните утвърждения трябва да се повтарят колкото се може по-често и само тогава подсъзнанието ви ще започне да променя вече вкоренената ви система от убеждения. Казвайте утвържденията си на глас, няколко пъти на ден, уверено и твърдо. Много е добре да ги пеете, но още по-добре е да ги записвате, също многократно.

   Добре е да започнете утвърждението с фразата „Аз избирам…“. Например: „Избирам да живея без алкохол“ или „Избирам да живея здравословно и щастливо“, или „Избирам винаги да съм щастлив и доволен“.

   Опитайте „универсалното“ утвърждение на друг емблематичен психолог, Джон Кехоу: „Всеки ден се чувствам все по-добре“.

   Този метод има важна тайна – утвържденията трябва да са придружени от положителни и приятни емоции, тогава те ще действат по-бързо.

   Защо се разболяваме и как да се справим: основите на психосоматиката 

   Както вероятно вече знаете, почти всяко заболяване има психологически причини. Стрес, дълъг стрес, емоционални травми, потиснати чувства, страхове, конфликти… Дори да се опитваме да не ги забелязваме, да ги забравяме, да ги изтриваме от съзнанието си, тялото ги помни. Първо, има дисхармония на нивото на емоциите, мислите, душата, психиката, съзнанието. Можем ли да бъдем физически здрави, ако имаме психическа дисхармония? Не, не можем – всичко в нашия организъм е твърде взаимосвързано: ако винаги усещате дисхармония в душата си, рано или късно тялото ви също ще почувства дисхармония. Разбира се, това не означава, че всички болести могат да се обяснят само с психологически причини и следователно да се лекуват само с психологически методи. Не бива да забравяме и други съвсем очевидни причини: същият вирус най-лесно ще ви атакува, когато сте уморени, нервни, преохладени или просто не сте обядвали навреме. И ако вирусът се появи в целия си блясък – не пренебрегвайте простите начини за самопомощ: Пийте чай с малини, инхалации, легнете, накрая …

   С други думи, не преувеличавайте психологическите причини за болестта, но и не ги подценявайте. Възможно е да се окаже, че като променим убежденията си, като променим представата си за света към по-позитивна, ще си помогнем да се подобрим. От друга страна, с тежкото си психическо състояние и негативната си нагласа ние влошаваме хода на заболяването.

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЕ

ДА СЕ НАУЧИТЕ ДА РАЗБИРАТЕ ЕЗИКА НА БОЛЕСТТА

   Връзката между тялото и душата е призната още в древността. „Сократ каза: „Както не можеш да излекуваш окото си, без да помислиш за главата, или да излекуваш главата си, без да помислиш за тялото, така не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата. И Хипократ е подчертавал, че е много важно да се търси и отстранява причината за болестта, а не само признаците.

    Много често болестта ни има символично послание – просто трябва да се научим да разбираме езика, на който тя ни говори чрез симптомите.

   Всяко заболяване показва на човека, че в думите, действията, мислите и начина му на живот има нещо, което му пречи да бъде истинската си същност.

   Нека да разгледаме тази връзка, като използваме за пример няколко много често срещани заболявания.

   Омръзнало ви е да се лекувате от язва на стомаха? Смята се, че язвата на стомаха може да бъде предизвикана от тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, нездравословна диета, наследствено предразположение, висока концентрация на солна киселина в стомаха и агресивна бактерия с красивото име Helicobacter pylori. Същевременно не всички от тези неблагоприятни фактори причиняват заболяването при всички хора. Защо се случва това?

   Повечето учени са съгласни, че продължителният стрес и личностните характеристики, характерни за много пациенти с язва, играят роля за развитието на язвата, наред с други неща. Например психолозите са склонни да смятат, че язвата на стомаха често се появява при хора, които са тревожни, уязвими, несигурни, но в същото време имат прекомерни и свръхотговорни изисквания към себе си. Те са вечно недоволни от себе си, склонни са към самонараняване и „самобичуване“. Често язвена болест и тези, които са „заклещени“ в определена ситуация, не могат да приемат новите обстоятелства в живота си. Може би твърде често се занимавате с гризане на себе си, „гризане на себе си“? Стомахът ви реагира по съответния начин.

   Болки в гърба? Експертите посочват няколко различни причини за появата им. Те могат да бъдат травми, физическо пренапрежение, работа в неудобна позиция, преохлаждане… Междувременно се смята, че гърбът може да ни боли в резултат на силна емоционална реакция. А също и поради хроничното напрежение, в което се намираме. Не е изненадващо, че в случай на „непоносимо натоварване“, умора от „носене на тежък кръст“, „непоносимо бреме“, човек често реагира на нервните претоварвания с болки в гърба. В крайна сметка тази част от тялото ни се използва за носене на тежест. Но всичко си има граници. Защото дори най-силните от нас могат да бъдат „яздени“, а най-негъвкавите рискуват в крайна сметка да се „огънат под тежкия товар“, да се „прегърбят“, да „счупят гърба си“…

Упражнения за добра стойка

 

   Учените смятат, че бронхиалната астма се появява, когато определени алергени навлизат в дихателните пътища. То може да бъде причинено от инфекция, но и от емоционални фактори. Ако говорим за психологическите причини за заболяването, те се считат за невъзможност за „дълбоко дишане“.

   Често астмата ни спохожда, когато житейската ни ситуация е такава, че търсим и не намираме „отдушник“, живеем в „тежка, потискаща атмосфера“, без да получаваме „глътка свеж въздух“… Неблагоприятната работна среда, в която обещаващият служител е „откъснат от кислорода“, също може да послужи като спусък за заболяването. Проблеми с дишането и често се появяват при хора, чиито близки буквално ги „задушават“ с грижите си, особено при деца, чиито родители са твърде силни, за да ги „притиснат в ръцете си“…

   Някои експерти отиват още по-далеч в разглеждането на причините за нашите заболявания. Например философът и писател Сергей Лазарев смята, че всяко заболяване започва на нивото на ума и се проявява под формата на черта или състояние. След това, когато се развие, тази личностна черта се отразява съответно на физическото тяло. Това е така, защото тялото и умът са тясно свързани помежду си и всичко, което се случва на нивото на ума, психиката, задължително се отразява на нивото на тялото.

   Резултатът е очевиден: ако характерът ви се влоши достатъчно силно, тялото ви не може да издържи на това негативно натоварване и затова ще започнете да боледувате.

   И така, нека се съгласим, че причините за телесните ни неразположения често се обясняват с психологическото ни неразположение. Не напразно казват: „Всички болести идват от нервите“. Вярно е, че често не осъзнаваме това и продължаваме напразно да преглеждаме лекарските кабинети. Но ако имаме проблем в ума си, болестта, дори и да отшуми за известно време, скоро се връща. Има само един изход от тази ситуация – не просто премахвайте симптомите, а потърсете корена на проблема. С това се занимава психосоматиката (psyche – душа, soma – тяло) – наука, която изучава влиянието на психологическите фактори върху телесните заболявания.

   Психосоматиката ни показва, че съществува дълбока връзка между болестта и нашите мисли, емоции и идеи, убеждения и подсъзнателни вярвания. Той разглежда как всички тези неща влияят на човешката душа, ум и, разбира се, тяло. Задачата на тази наука е да научи хората да откриват истинските причини за заболяванията си, грижливо прикрити с психологически маски.

   Психосоматиката се основава на убеждението, че скритата цел на всяка болест е да изпрати предупредителен сигнал към хората, че трябва спешно да променят нещо в себе си, ако искат да бъдат здрави.

  Психосоматиката ни казва: променете негативните и ограничаващи мисли, които пречат на тялото ви да се развива и създават илюзорна представа за вас самите. 

   Болката ни кара да се замислим за това какви мисли водят до погрешни нагласи. И именно погрешните нагласи водят човека до погрешни действия, решения и постъпки. Болестта също така ни принуждава да направим драстични промени в начина си на живот и да преразгледаме навици, които застрашават физическото състояние на тялото. Тя показва спешна нужда от трезва преоценка на отношенията ни с хората около нас, както и от прекратяване на връзките, които ни разрушават емоционално. Понякога болестта ни помага най-накрая да се научим да изразяваме, а не да потискаме силните си емоции. И това е много важно, защото психосоматиката ни казва, че потискането на всяка емоция нанася незабавен удар върху имунната и нервната ни система.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *