По пътя към съвършенството!

По пътя към съвършенството!

 Не забравяйте да се вдъхновявате по пътя към вътрешната и външната си трансформация. Не само че наистина искате да изглеждате добре, но и вече сте започнали да вярвате, че това е възможно. И последният месец не е бил загуба на време за вас, нали?

   Представете си себе си такъв, какъвто бихте искали да бъдете. Сега помислете как да постигнете перфектния образ. За да бъдете възстановителни и креативни, трябва да сте наясно с целите и задачите си. Енергията на съня има за цел да промени живота ви към по-добро. Вярно е, че упоритото желание плюс творческото мислене могат да направят чудеса!

   – Сложете лист хартия пред себе си и запишете нещата, които вече сте свършили, или всичко, което ви прави щастливи. Анализирайте данните. Творчески ли бяха действията ви? Списъкът ще ви помогне да насочите бъдещите си начинания в правилната посока.

 

По пътя към съвършенството!

   – Всеки ден се опитвайте да се доближавате до сбъдването на мечтите си: малките стъпки към успеха срещат по-малко съпротива, отколкото решението да се заемете с всичко наведнъж.

   – Въображението има особена сила. Направете колаж от снимки, изрезки от вестници и списания, като по този начин създадете отражение на своя идеал.

   МАЛКО АВТООБУЧЕНИЕ

   Опитайте следното упражнение. Легнете в удобно положение. Отпуснете се напълно, затворете очи и дишайте спокойно. Ще почувствате лек хлад. Отпуснете лицевите си мускули… Представете си, че всяка ваша клетка става безтегловна, лека и свободна… Представете си, че лицето ви е свежо и младо, а тялото ви – еластично и леко.

   Мускулите ви са гъвкави и свободни… Ходенето ви е бързо и леко като на балерина… Лицето ви е спокойно и уверено… Всеки орган, всяка клетка работи свободно и лесно…

   Сънят ви е дълбок, апетитът ви е добър… Настроението ви е спокойно… Яснота в ума ви… Яснота в главата ви… Яснота в действията ви… Имате пълен контрол…

   Просто легнете там за известно време. Вече сте готови да продължите напред!

   Трябва да промените вътрешното, за да се промени външното. Тоест, върнете се към истинското си аз. И ако има нещо в себе си, което не ви удовлетворява, това означава, че не сте напълно себе си. Не сте точно това, което чувствате, че сте.

   Често ни казват, че любовта към себе си и убеждението, че сте неустоими, са ключът към красотата и привлекателността. Проблемът е, че за мнозина любовта към себе си се превръща в банален, грозен нарцисизъм. Как да не се подхлъзнете в това блато? Вътрешната хармония и разбирането на собствената природа ще попречат на любовта да се превърне в нарцисизъм. Но вътрешното равновесие все още не е постигнато! И какво да правим дотогава? Приемете се такива, каквито сте сега, но знайте, че потенциалът ви е безкрайно голям. Стремете се да разгърнете този потенциал! Между другото, това е пътят към вътрешната хармония.

   София Лорен отбелязва, че истинската самоувереност се характеризира с простота и искреност. Винаги се опитвайте да бъдете естествени и да се държите на мястото си. Това може да се постигне само чрез самоанализ. Не се фокусирайте само върху силните и слабите си страни, а върху силните си страни. Познаването на слабостите ви ще ги държи под контрол, а не те вас. Тогава нищо няма да ви попречи да се промените към по-добро и да се превърнете в човека, който винаги сте искали да бъдете.

   Променете се, защото искате да се промените, а не защото трябва. Не е нужно да правите нищо! След като разберете тази проста истина, няма да позволите на никого да ви манипулира, като ви налага чуждо поведение. Ще се промените само защото искате. Защото разбирате, че не можете да промените живота си без трансформация на съзнанието. Без дълбока промяна в себе си постоянно ще се връщате към старите, познати модели на поведение.

   Искате ли да постигнете успехи в живота? Станете мъдър и силен човек. Искат да примамят в мрежите си интересен, талантлив, силен мъж – вие се превръщате в жена, интересна, талантлива и да, по дяволите, силна и независима. Тези истински мъже не бягат от тях, а ги привличат завинаги! А ние се интересуваме от такива мъже, нали?

   Искате ли да изглеждате зашеметяващо? Промяна! Но не забравяйте, че пътуването винаги започва отвътре, иначе всичко е свързано с промяна лице в лице.

   И в заключение – още една много важна истина:

    Не е задължително да сте класическа красавица, за да привличате и да ви харесват. На първо място себе си, а след това и другите! Невъзможно е всички да ви харесват, но вие трябва да се харесвате!

   Такъв многостранен и двусмислен стрес.

   През последните десетилетия начинът ни на живот се промени драстично. Ритъмът на живот е станал по-интензивен, по-напрегнат и същевременно по-монотонен. Стресът се е превърнал в наш неразделен спътник.

   Събуждаме се сутрин, хронично изтощени, и бързаме да хапнем нещо бързо приготвено и „подсладено“ от сутрешните новини по телевизията или радиото. След това пътуването до работа, трафикът и задръстванията причиняват още повече стрес. Имаме достатъчно собствени проблеми в работата, а вечер, на път за вкъщи в претъпкания транспорт, се чувстваме потиснати, уморени, раздразнителни, агресивни. Вкъщи гледаме филми с насилие по телевизията, след това подправяме шоуто с обезобразени трупове по новините, потънали в неестетични реклами. Едва след това лягаме да спим.

   А на сутринта всичко се повтаря отново. И така – ден след ден, година след година. В резултат на това започват да се появяват сърдечносъдови заболявания, различни стомашно-чревни разстройства, диабет и много други болести. Стресът влияе върху клетките на мозъка, като води до намаляване и дори загуба на паметта. Медиците наричат стреса най-големия враг на човечеството.

   Оказва се, че всяко външно въздействие върху нас, независимо дали е отрицателно или положително, предизвиква подобни промени в тялото ни. С други думи, ние реагираме по същия начин на радостта и въодушевлението, както и на страха, негодуванието и гнева. Лицето ви се изчервява ярко, устата ви пресъхва, ръцете и краката ви изстиват, тялото ви настръхва, сърцето ви започва да бие учестено и се изпотявате. Това се дължи на структурата на кожата. Фактът, че капилярите в дълбоките слоеве на кожата ни, под влиянието на адреналин, за няколко секунди, може да се разшири и същото светкавично свиване, което, в действителност, се случва на тялото във вълнуващи моменти. А това укрепва сърцето, увеличава притока на кръв, което от своя страна подобрява състоянието на кожата.

   Противно на общоприетото схващане, стресът е полезен за вас. Жена, която всеки ден преживява много емоционални сътресения, изглежда по-свежа и привлекателна от връстниците си, които водят спокоен начин на живот. Искате ли здраво сърце и гладка кожа? Изпълнете живота си с всякакви приятни и не толкова приятни събития, не се „консервирайте“ в парниковия свят на обичайните емоции.

   Всеки, който се намира в стресова ситуация, преминава през три етапа: тревожност, адаптация и осъзнаване. Първите две помагат за адаптиране към новото състояние, мобилизират организма, за да може той да преживее третия етап. Това е най-опасното. Да „заседнеш“ в него означава да преминеш в състояние на хроничен стрес. Какво означава това? Стресът се превръща в господар на ума: човек постоянно се връща към мислите за своето нещастие и не може да се измъкне от плен на чувствата и болезнените спомени. Външно това изглежда така: покер лице, смръщено чело, лице, белязано от тревога и загриженост.

   Продължителният стрес води до изчерпване на имунните резерви на организма. Стресът може да допринесе за (или дори да причини) почти всяко медицинско състояние – от болки в кръста и безсъние до рак и астеничен синдром.

   КАК ДА ОВЛАДЕЕМ СТРЕСА?

   Невъзможно е да прогоним напълно стреса от живота си. Прилагането на някои техники за намаляване на стреса обаче може да премахне някои от негативните му ефекти. Възможно е да се научите да се справяте със стреса, без да го превръщате в хроничен. Достатъчно е да превърнете здравословното хранене, редовните занимания с фитнес и релаксацията в спокойна, релаксираща атмосфера в свои редовни навици.

   Разбира се, не можем да избегнем несгодите и стреса, но можем да се научим да се справяме с техните последствия. Всеки от нас може да създаде свой индивидуален метод за справяне със стреса. Ето няколко съвета и упражнения, от които можете да изберете тези, които най-добре отговарят на вашата личност и предразположения.

Начини за намаляване на стреса

   – Избягвайте ситуации, които могат да ви накарат да се чувствате стресирани.

   – Избягвайте да трупате негативни чувства, не ги затваряйте в себе си. Позволявайте си да „изпускате парата“ от време на време. Не пренебрегвайте упражненията: сто клякания и гневът изчезва.

   – Ако нещо или някой ви вбеси, излезте на разходка. Не се връщайте, докато не се успокоите!

   – Говорете за проблемите си с хората около вас. Изказването на нещата на глас ще ги направи по-лесни за решаване и по-малко стресиращи за справяне.

   – Говорете с отражението си в огледалото.

   – Отделете специален ден за размисъл, седнете и помислете какво е важно за вас в живота и от какво можете да се откажете, без да съжалявате много. Трябва да изградите ценностна система и действията ви да се ръководят от това, което е наистина важно, а не от краткосрочни интереси.

   – Може би сте твърде погълнати от собствените си проблеми. Опитайте се да се съсредоточите върху светлата страна на живота си. Спомнете си или си представете нещо хубаво, дори малък епизод от последната седмица. Какво почувствахте тогава? Как се случи това? Пресъздайте колкото се може повече от него. Насладете се на краткото щастие на този момент.

   – Опитайте отново да преживеете стресовата ситуация. Помислете за това, какво всъщност е проблемът ви. Може би не самият инцидент, а реакцията ви към него? Пресъздайте неприятната ситуация с всички подробности в ума си. А сега си представете най-добрия изход от нея. Продължавайте да си представяте положителното решение в продължение на 10-15 минути. Това упражнение ще ви накара да се чувствате много по-малко притеснени от случилото се и ако то се повтори, ще можете лесно да се справите с него.

   – Ако имате възможност да останете сами, използвайте това ценно време за медитативни упражнения. Най-простата медитация е пълното бездействие. Можете просто да се взирате в голата стена. Опитайте се да изчистите мозъка си от всички мисли, просто не позволявайте на нито една от тях да се формира. След 15-20 минути ще се почувствате невероятно отпуснати.

   – Пейте. Където и да се намирате, с когото и да сте… Пеенето е едно от най-успокояващите неща на света. Когато пееш, освобождаваш емоциите си, отваряш душата си към света.

   – Плачете, ако ви е трудно. Това е най-естественият човешки отговор на страданието и основният метод за облекчаване на женския стрес. Плачът помага на тялото да се освободи от натрупаните в него токсини, да успокои емоционалното страдание.

   – Смях! Няколко минути смях на ден укрепват сърцето и подобряват ефективността на кръвоносните съдове.

   – Вземете дълга вана. Горещата (но не и изгаряща!) вода ще разсее всички ваши притеснения и ще отмие нервното напрежение. Преди да влезете във водата, затворете вратата на банята и забравете за всичко, което е зад нея. За засилване на ефекта могат да се добавят растителни екстракти или ароматни есенции.

   ТЕХНИКИ ЗА РЕЛАКСАЦИЯ

   Почти всички болести са свързани по един или друг начин със стреса. В нашето тяло всичко е взаимосвързано: необходимо е само да се разпадне, тревога, стрес, процесите, които се случват в нашата психика, веднага се отразяват в тялото, неговите органи, системи и тъкани.

   Напрежението, разбира се, се облекчава отчасти чрез масаж и водни процедури, но за да се освободите от хроничното напрежение, трябва да премахнете източника му – стреса. За целта трябва поне да се замислите: защо съм нервен, какво ме кара да се напрягам, и то не само от време на време, а постоянно? Защо, живеейки при едни и същи условия, някои се разболяват, а други не? Някой постоянно е тревожен, а друг е весел и щастлив?

   Въпросът не е в това какъв е животът около нас, а как реагираме на него. И всеки реагира по различен начин, дори при едни и същи обстоятелства. Някои хора, сблъсквайки се с проблем, с трудна ситуация, се изплашват, напрягат, отчайват и губят ума си, като задържат напрежението в себе си за вечни времена, докато други го възприемат като предизвикателство от живота и му отговарят.

   Разликата е очевидна. В първия случай сме реагирали негативно и стресът е преминал в нас, разрушавайки собственото ни здраве. Във втория случай сме реагирали положително, настроили сме се за активно действие и стресът се е реализирал в това действие и следователно се е освободил, а не е „заседнал“ в тялото.

   В продължение на години и десетилетия много от нас са развили навика да реагират негативно на стреса – реакция на отчаяние, съмнение в себе си. За да се справяме по-успешно със стреса, трябва чрез упорита ежедневна работа да изградим навик да реагираме положително на стреса – да възприемаме стресовата ситуация като предизвикателство, което трябва да приемем с достойнство. Наблюдавайте себе си: когато се научите да реагирате позитивно, ще станете по-силни, по-весели и следователно по-здрави, а хроничният стрес ще започне да изчезва.

   И за да сте сигурни, че те ще изчезнат скоро, не пренебрегвайте изпитаните начини за регулиране и облекчаване на напрежението, като самохипноза и медитация.

   Утвърждения за облекчаване на стреса

   Отпускам всички страхове и съмнения и животът ми става прост и ясен.

   Бавно вдишвам и издишвам, а напрежението изчезва с всяко движение.

   Аз съм способна жена, мога да се справя с всичко, което ми се изпречи на пътя.

   Аз съм емоционално уравновесен човек. Съсредоточен съм. С всеки изминал ден се чувствам по-сигурен.

   Чувствам се свободен и непринуден, лесно общувам с другите.

   Уверен съм в изразяването на чувствата си. Спокоен съм във всяка ситуация.

Медитация

   Медитацията като начин за контролиране на съзнанието, за бягство от тревогите и забързания ритъм на живота в свят на чисто съзерцание, мир и релаксация, идва от Изтока. Медитация означава просто „концентрация“. Можете например да се концентрирате върху дишането си и когато освен дишането всичко друго престане да съществува за вас, тревожните мисли и притеснения ще изчезнат, умът и душата ще се успокоят, а тялото ще се отпусне.

   На Изток се смята, че тези, които са овладели изкуството на медитацията, че се отърва от всички страдания, щастие и перфектно здраве. Нека се опитаме да направим крачка към съвършеното здраве и да отделяме поне 10-15 минути на ден за медитация. Не ви е необходимо нищо специално за това – просто място, където можете да се уедините и да се настаните в удобна поза.

   Затворете очи и започнете да дишате спокойно, като наблюдавате дишането. Опитайте се да не се разсейвате с чужди мисли и впечатления. Просто дишайте! Представете си, че вие като страничен наблюдател наблюдавате дишането си отстрани: ето как хладният въздух преминава през носа ви, в дихателните пътища – наблюдавайте как става това. Излиза топъл въздух… Вдишайте – издишайте, вдишайте – издишайтеһттр://….

   С течение на времето се научавате да се концентрирате изцяло върху дишането и да се откъснете от всичко останало, дори от себе си, от проблемите си. В това състояние на вътрешна „празнота“ са възможни най-истинските прозрения – може например изведнъж да намерите отговор на въпрос, който дълго време ви е измъчвал, или да разберете истинската причина за своите болести и проблеми и да намерите изход от трудна ситуация…

   В нас има огромни възможности, неизползвани ресурси за изцеление, и всички те влизат в действие по време на медитация. Повярвайте, че най-добрият ви лечител е вътре във вас и той ще ви се притече на помощ.

Ароматерапия срещу негативни емоции

   За да постигнете вътрешен мир, използвайте етерични масла, които противодействат на отрицателните емоции. Запомнете: ароматът трябва да ви доставя удоволствие, в противен случай няма да ви донесе нищо добро.

   Следните етерични масла са полезни за премахване на тревожността: бензоа, маточина, босилек, здравец, лайка, пачули, сандалово дърво и иланг-иланг – във вана, масажно масло, в аромалампа, като компонент на парфюм, който сте си направили.

   Ако сънувате кошмари, лавандула, нероли, петигрен или сандалово дърво могат да ви помогнат да забравите.

   Ако се страхувате от изпити, от пътуване или от нервен срив, нанесете 2-3 капки масло от лавандула, нероли, мента, ангелика или босилек върху носната си кърпа.

„Упражнения против стрес“

   Използването на следните техники ще ви помогне да се съсредоточите върху вътрешните процеси на тялото и ще ви помогне да постигнете чувство за сигурност и безопасност.

   – Добре е да правите това упражнение сутрин, преди да станете, за да се заредите с енергия за деня. Сгънете ръцете си назад. Свийте десния си крак, след което докоснете дясното си коляно с лакътя на лявата си ръка – издишайте. Върнете се в изходна позиция – вдишайте. Направете същото и за другите двойки ръце и крака.

   – Следното упражнение може да се прави по всяко време на деня и нощта – при първите признаци на гняв, раздразнение или умора. Дръжте ръцете си пред себе си в „ключалка“. Бавно вдишайте и изнесете ръцете си с дланите нагоре и леко се наведете назад. Погледнете нагоре, като задържите дъха си за пет секунди. Бавно издишайте, като се навеждате напред.

   – Учените отдавна са забелязали, че монотонните повтарящи се движения облекчават нервността и отпускат мускулите. Разположете краката си на ширината на раменете, вдигнете ръцете си до очите (лактите на нивото на раменете) и погледнете през тях като през очила. Без да променяте позицията на ръцете си, люлейте горната част на тялото си надясно и наляво, като премествате центъра на тежестта от единия на другия крак.

   – Следващото упражнение е взето от йога. Правете го два пъти на ден по пет минути и ще можете да се справите с всяко изпитание. Легнете по гръб, ръцете са изпънати покрай торса. Издишайте всичкия въздух, докато усетите вакуум в гърдите си, и в същото време приберете стомаха си. Вдишайте дълбоко и бавно, като издувате корема си. Направете 2-3 вдишвания и издишвания. Основното е да си представяте отрицателни емоции в издишания въздух и положителни емоции във вдишания въздух.

   АКО СТЕ В ДЕПРЕСИЯ…

   Познато ли ви е това състояние – каквото и да предприемете, всичко се разваля, всичко е лошо и безнадеждно? В крайна сметка животът губи смисъла си, той просто става безинтересен. Симптомите на депресията са добре познати: лошо настроение, тревожност, апатия, липса на апетит, безсъние, липса на енергия…

   Жените са три пъти по-склонни да страдат от депресивни разстройства в сравнение с мъжете, най-често на възраст между 30 и 40 години, в разцвета на силите си. Защо? В този случай това е комбинация от различни причини. Те включват финансови затруднения, постоянно търсене на работа и доходи. Претоварването с информация и ритъмът на живота ни също се отразяват на състоянието на психиката ни.

   Най-честата причина за неудовлетвореност от заобикалящия ни свят и загуба на интерес към него са проблемите в личния живот, които понякога придобиват статут на катастрофа в съзнанието ни.

Как да се справим с него?

   Осъзнайте причината за депресията

   Опитайте се да разберете напълно какво се случва с вас и с живота ви, бъдете честни със себе си. Откриването на истинската причина е огромна стъпка към освобождаването!

   Изоставен сте от любимия човек и имате чувството, че светът около вас се разпада? Помислете, може би не заради този конкретен човек, а просто заради страх от самота? Може би сте твърде идеализирани този човек, просто за да се избегне да бъде сам? Не изтласквайте този факт от съзнанието, приемете го и го преживейте.

   Все още сте уплашени и самотни? Само в тъмнината е светлината и само в тишината е словото. Разберете това и чувството на безнадеждност с времето ще бъде озарено от светлината на новия живот.

   Поемете отговорност

   Какво е съдба? Каквото и да е, то не е нещо, което ни се случва. Съдбата е избор, наш избор. С други думи, ние избираме живота, който водим. Това означава, че всеки от нас има способността да стане щастлив.

   Когато се омъжат, повечето жени прехвърлят част от отговорността за себе си, за настроението и състоянието си върху мъжете. И ако нещо се обърка, той ще бъде виновен, а жената в същото време изпада в депресия. Но дали само един съпруг ще бъде отговорен за нейното щастие? Ако вашият случай е такъв, върнете си отговорността и направете нещо добро за себе си. Така ще получите емоционална независимост и ще можете да решавате много от проблемите на брачния живот сами.

  Получаване на контрол върху ситуацията

   Пристъпите на меланхолия могат да ни отнемат самочувствието. Поемете контрол над чувствата си, постигнете спокойни жестове, лекота на тялото. Опитайте се да видите доброто дори в лошото.

   Обичайте себе си

   Ако се чувствате депресирани, може да ви е трудно да се заставите да правите каквото и да било. Опитайте се да се примирите със себе си. Усмихвайте се, а накрая се подмазвайте. Кажете си: Скъпа, обичам те толкова много. Нека да станем, да се измием и да почистим този гардероб. Ще направим всичко възможно, за да се чувствате добре днес. Независимо от всичко, ще започнем да работим върху себе си. И всичко това без значение в какво настроение е съпругът ви или какви са отношенията ви с него в момента. Това е преди всичко вашият живот, а вие имате само един живот.

   Започнете да се грижите за себе си и то само с любов към себе си. Извършвайте всякакви общоукрепващи процедури – душове, плуване, бягане, гимнастика. Не забравяйте да спортувате – при движението тялото само започва да произвежда антидепресанти.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *