Грижа за кожата

Бъдете красиви просто! Грижа за кожата

 Ако искате да останете млади колкото се може по-дълго, не се увличайте по солариума. Слънчевите лъчи изсушават кожата ви и когато навършите 40 години, ще приличате по-скоро на изпечена ябълка, отколкото на зачервена. Второ, нашата задача е да направим кожата ви нормална. Признаци на нормална кожа: чист, матов тон, умерено омазняване, свежест, еластичност, без черни точки, бръчки, малко видими пори. За тази цел, както вероятно знаете, кожата трябва да бъде почистена и подхранена. Ще научим как да го направим у дома с най-малко време и средства.

   Почистете и овлажнете кожата си

   Измиване с растително масло. Почиства всички видове кожа, предпазва я от изсушаване и я прави мека, еластична и гъвкава.

   Накиснете памучен тампон в гореща вода, изстискайте го и го потопете в масло (добър избор е зехтин, царевично или прасковено масло). Избършете лицето и шията си с този тампон. След 1-2 минути отстранете маслото с памучен тампон, потопен в отвара, чай или преварена вода, смесена наполовина с плодов сок.

   Измийте със сметана, кисело мляко, кисело мляко или кефир. Почиства, овлажнява, подхранва, избелва кожата, премахва луничките и пигментните петна. Колкото по-мазна и груба е кожата ви, толкова по-киселинен трябва да бъде продуктът. Накиснете сух памучен тампон в кисело мляко, кефир или кисело мляко и измийте лицето си. След това сменете тампона и отново избършете лицето си. Всеки следващ тампон се овлажнява все повече и повече. Изстискайте последния тампон и отстранете излишния кефир. Ако кожата е суха, изплакнете лицето си с вода и нанесете подхранващ крем; ако кожата е мазна, оставете малко слой кисело мляко до сутринта.

   Сапун за много суха кожа. Смесете 1 с.л. мляко на прах или млечна смес, 1 с.л. овесено брашно, 0,5 ч.л. ментово или лавандулово масло. Нанесете сместа с тампон, масажирайте лицето с кръгови движения и изплакнете с вода.

   Крем за грим за почистване на суха и нормална кожа. Вземете 1 жълтък, прецедете го със 100 г заквасена сметана и продължете да разбърквате, след което добавете 1/4 чаша водка и сока от половин лимон, малко по малко. Заквасената сметана може да се замени със сметана или растително масло. Сместа има не само пречистващо действие, но и подхранва и озарява кожата.

   Билкови отвари

   Измивайте лицето си с билкови отвари и тинктури за ежедневно почистване на порите. За предпочитане е билковият чай да се приготвя от 2 до 3 билки.

   Най-силните отвари са от градински чай и лайка. Измивайки такава отвара, вие прекарвате ежедневното си леко почистване на кожата.

   Друга отлична рецепта е отвара от мед и липов цвят.

   След като сте измили и подсушили кожата си, вземете памучен тампон и го накиснете в отвара от липов цвят.

   Отварата се приготвя по следния начин: вземете половин чаша вряла вода и хвърлете шепа липов цвят, покрийте чашата с чинийка и изчакайте 15 минути. След това добавете накрая една чаена лъжичка мед и съставът е готов.

   Такава отвара почиства кожата, прави я мека и еластична и предотвратява лющенето ѝ. Навлажнете обилно кожата си с отварата (без да забравяте шията) и я оставете за няколко минути. Поставете чашата с отварата в хладилника и повторете процедурата на следващата сутрин. След 4-5 дни ще има забележимо подобрение.

   Натурални продукти за пилинг

   Скрабът премахва старите мъртви клетки и замърсяванията от повърхността на кожата, подобрява кръвоснабдяването на кожата и я прави гладка, мека и сияйна. Скрабът се нанася върху влажна кожа и след няколко минути (трябва да изсъхне малко) се изплаква с кръгови движения на пръстите нагоре. Ефикасността на скраба може да се повиши, ако преди процедурата намажете кожата с пара.

   След ексфолирането се препоръчва да нанесете подхранващи и овлажняващи препарати – те ще се абсорбират по-добре в кожата и ефектът им ще бъде по-ефективен. За хора с нормална кожа е достатъчно да правят скраб веднъж седмично. Хората с мазна кожа могат да използват скраба 2-3 пъти седмично.

   Скрабът от кафе може да се използва за всички типове кожа.

   Направете си натурално кафе с мляко и захар (както обикновено го пиете). Използвайте утайката, останала на дъното на варела, като скраб. Друг вариант е да използвате утайката, останала на дъното на варенето (без мляко и без захар).

   Пилингът на кафето трябва да се прави внимателно, тъй като зърната на кафето са доста големи и могат да травмират кожата ви, ако ги натиснете прекалено силно.

   Маска от кафе и козметична глина ще почисти порите на лицето ви.

   Нанесете 2 супени лъжици прах от бяла, синя или зелена глина с 1 ч.л. ситно смляно кафе и същото количество изсушена и смляна портокалова кора. Разредете сместа с вряла вода, така че да се получи гъста хомогенна маса. Сега вземете малко сода за хляб (една чаена лъжичка) и капнете няколко капки ябълков оцет. Добавете към сместа, разбъркайте още веднъж и нанесете маската върху лицето си за 7-8 минути, след което изплакнете с хладка вода.

   Пилингът на тялото с кафе отнема 10 минути. Смесете 100 г морска сол и 2 супени лъжици зехтин, добавете сок от един лимон. Нежно масажирайте сместа върху тялото, като обърнете специално внимание на лактите и стъпалата. Може да се използва и утайка от кафе.

   Подхранващи маски

   Маска от жълтък и мед: поставете един жълтък в купа, добавете няколко капки зехтин и разбъркайте. Когато сместа се сгъсти, добавете половин супена лъжица мед и разбъркайте отново. С пръсти нанесете маската върху лицето и шията, като не забравяте зоните около ушите. След 20 минути изплакнете с хладка вода и памучен тампон. След това изплакнете добре със студена вода.

   Маската с мая е много подхранваща, тъй като съдържа витамини от група В. Той има успокояващо, почистващо и тонизиращо действие върху всички типове кожа, подобрява кръвообращението и метаболизма, намалява отпускането и почиства порите.

   Разтворете 30 г суха мая в топло мляко, докато стане гъсто като заквасена сметана. Смесете яйчен жълтък и няколко капки ленено масло. Нанесете маската върху лицето и шията си и оставете да изсъхне. Изплакнете останалата част от маската с обилно количество вода. След маската оставете кожата си да почине за няколко минути и нанесете хидратиращ крем.

   След 10-20 минути маската с мая трябва да се изплакне с топла и след това с хладка вода. Ако има усещане за парене, маската може да се отмие по-рано. Сухата кожа трябва да се изтрие със зехтин или овлажняващ крем.

   Маска от бяла или синя глина. Омесете маска от заквасена сметана, яйчен жълтък и няколко капки зехтин. Нанесете тънък слой върху лицето и изплакнете с хладка вода след 15-20 минути.

Топ рецепти за домашни маски за лице.
4 супер лесни маски за лице с магданоз, босилек, липа и мента

   Още няколко прости съвета.

   – Стареенето на кожата може да бъде забавено или омекотено чрез добавяне на етерични масла от портокал, лавандула, нероли и сандалово дърво към маските.

   – Маските за лице имат добър ефект, ако се прилагат непосредствено след самомасаж на лицето.

   – За жени до 30-годишна възраст е достатъчно да правят маска веднъж седмично. След 35-годишна възраст – два пъти седмично.

Грижа за кожата около очите

   Тъмни кръгове и подпухнали очи

   Тъмните кръгове и подпухналите очи могат да бъдат резултат от умора, недоспиване или недостатъчност на вътрешни органи. Много е вероятно кръговете под очите да се дължат на проблеми с психическото равновесие.

   Ако проблемът не се дължи на недостатъчност на вътрешните органи или на психически стрес, опитайте следното.

   – Повечето кръгове под очите са резултат от недоспиване и умора. Затова трябва да дадете време на тялото да си почине, да спите поне осем часа и да не се преуморявате.

   – Ако вече имате синини, трябва незабавно да се отървете от тях. Студеният компрес с чай ще ви помогне. Трябва да се остави за около 10 минути, за да може кожата около очите да се успокои и да придобие естествения си цвят. След като отстраните чая, избършете кожата с кубче лед.

   – Не е неразумно да се отвличате от работния процес на всеки половин час. Отпуснете се, затворете очи и почувствайте как всяка част от тялото ви се изпълва с енергия. Спокойствието се издига от глезените към бедрата и от бедрата към корема. Тя не пропуска нищо, бавно преминава през всички извивки на тялото и изпълва с живот всяка негова част. След такова отстъпление работата ще стане много по-лесна.

   Подпухналост и подуване под очите

   Ако очите са подпухнали, след събуждане накиснете два памука в хладко мляко и ги дръжте върху клепачите си в продължение на 10 минути.

   Отвара от салвия действа добре при подпухнали очи. Изсипете 1 ч.л. градински чай в половин чаша вряла вода. Покрийте и прецедете за няколко минути. Охладете половината от настойката, а другата половина загрейте. Потопете две парчета памучна вата в горещ бульон и две в студен бульон. Нанесете ги последователно върху клепачите за 10 минути. Поставете двете парчета памук върху очите за около 10 минути. Нанасяйте зехтин или овлажняващ крем под очите вечер. След един месец ще има значително подобрение.

   Бръчки около очите

   С напредването на възрастта кожата ни се изсушава и губи влагата си. Очите ви (и кожата около тях) се нуждаят от витамини А, Е и С. Ананасът, хурмата и пресните млади ягоди са добри източници на витамин С. Витамин Е е най-добрият витамин за младост. Течният витамин Е, закупен от аптеката, може да се „втрива“ в проблемните зони (около очите, назолабиалните гънки) всеки втори ден. Ефектът ще бъде видим след две седмици.

   За да изглежда зоната около очите по-млада и стегната или за да придадете на кожата си по-младежки вид, можете да приложите лесна, но ефективна процедура.

   – Контрастно измиване (за предпочитане с преварена вода).

   – Масаж на зоната около очите: След почистване вечер прокарайте върховете на пръстите си през малко зехтин и нежно масажирайте околоочния контур в посока от вътрешния към външния ъгъл на окото.

   – Лимфен дренаж: масажирайте ъглите на очите и слепоочията в продължение на 2 минути с лек натиск.

   – Нежно втрийте зехтин и няколко капки лимонов сок в кожата на клепачите. Отстранете излишното масло след 10-15 минути, като нежно забършете кожата с хартиена кърпичка.

   – Разбийте жълтъка с 1 ч.л. мед и 1 ч.л. заквасена сметана или зехтин. Нанесете сместа върху кожата около очите. След 15-20 минути изплакнете с хладка вода. За съществуващите бръчки смесете в равни пропорции яйчен жълтък и зехтин.

   – Натопете тънък слой памучна вата в затоплен зехтин и намажете очите. Сложете ленена салфетка и няколко сгънати хавлиени кърпи отгоре. Оставете да действа за около 10-15 минути.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *