Грижа за косата

Грижа за косата

 Тайната на здравата коса

   Ето какво са съветвали нашите предци за здрава коса и добър растеж на косата.

   – Винаги подстригвайте връхчетата на косата или я подстригвайте, когато луната е във фаза на растеж – при новолуние и пълнолуние (можете да прочетете за това в нашите календари за откъсване).

   – Никога не подстригвайте косата си на 9-ия, 15-ия, 19-ия или 29-ия ден, считано от новолунието.

   – Не бива да подстригвате косата си или да я подлагате на „химиотерапия“ в „критични“ дни.

   За по-добър растеж на косата

   Косата и скалпът трябва да се почистват с готварска сол, за да се подобри растежът и жизнеността на косата. Тази процедура може да се извършва веднъж седмично. Измийте скалпа си с топла вода и го разтривайте с шепа готварска сол в продължение на 15 минути. Изплакнете скалпа си с хладка вода. Извършвайте това лечение в продължение на 6 седмици, като курсът може да се повтори след една година.

   Маска за бърз растеж на косата: Вземете 2 супени лъжици изсушени цветове от лайка, залейте с 1 чаша растително масло (за предпочитане нерафинирано) и настоявайте 2 седмици. Добавете 1 жълтък, 1 с.л. мед и 2 с.л. масло от лайка. Втрийте маската в корените и нанесете върху косата, увийте главата с кърпа или платно и нахлупете топла шапка. Маската се нанася за 2-3 часа. Сместа може да се съхранява в хладилника.

   Картофена маска за коса. Такава маска трябва да се прави поне веднъж седмично. Обелете два средно големи картофа и ги настържете на ситно ренде. Разбийте 1 жълтък в отделна купа, добавете 1 ч.л. растително масло, 1 ч.л. течен мед и 1 ч.л. фина сол. Комбинирайте компонентите с картофената каша и разбъркайте добре. Нанесете приготвената маска върху скалпа. Разнесете останалата част по цялата дължина на косата. Увийте главата си с топла кърпа, измийте я след 30-40 минути с мек шампоан за вашия тип коса и изплакнете с вода, подкиселена с оцет или лимонена киселина.

   Шампоан от моркови: Смесете 1 яйчен жълтък, 20 г растително масло, 20 г лимонов сок и 4 с.л. сок от моркови. Разклатете добре и измийте косата си със сместа вместо с шампоан.

   Овлажняваща маска за суха и нормална коса: Нанесете обилно затоплено кисело мляко върху косата. След това покрийте главата с пергаментова хартия и я завийте с топъл шал.

   След 20-30 минути намажете косата отново с кисело мляко и масажирайте скалпа с върховете на пръстите си в продължение на 3-5 минути. След това изплакнете няколко пъти с гореща вода без шампоан или сапун.

   Пречистваща маска за коса: смелете листата на алое в машинка за мелене на месо, смесете с 1 жълтък, 1 с.л. мед и 1 с.л. рициново масло. Добавете 1 ч.л. коняк. Маската трябва да се прави всяка седмица, преди да измиете косата си. Оставете маската да действа поне час и половина, като поставите кърпа върху главата си и я покриете с шапка.

   Вземете 2 супени лъжици коприва, 2 супени лъжици невен, 1 супена лъжица дъбова кора, залейте с 1,5 литра вряла вода, вливайте 30 минути, прецедете и изплакнете обилно със състава над басейн няколко пъти. Не използвайте обикновена вода след процедурата.

   Грижа за мазната коса

   За да се възстанови нормалната киселинна реакция на кожата, върху скалпа може да се нанасят обилно млечни продукти – кисело мляко или кефир. Те се втриват в кожата, покриват се с хавлиена кърпа и се измиват след половин час с топла вода и сапун. Отличен ефект дава измиването на мазната коса с горчица. За целта 2-3 с.л. суха горчица се смесват с малко вода, втриват се леко в кожата и корените на косата за пет минути и се измиват.

   Нашите баби са миели мазната коса с ръжен (черен) хляб. Изсипете натрошения хляб във вряща вода. Изсипете получената каша върху главата си и я оставете да престои 10 минути, след което изплакнете добре с вода или по-добре – с билкова инфузия. Парченца черен хляб абсорбират мръсотията от косата.

   Изплакнете косата си след измиване:

   – черна и кафява коса – с подкиселена вода (1 супена лъжица оцет на 1 литър вода),

   – светла коса – с инфузия от лайка (2 супени лъжици суровини в 500 мл вода),

   – Всички боядисани коси – с подкиселена вода (сок от един лимон на 2 литра вода).

   След това косата се подсушава с мека кърпа и се оставя да изсъхне на стайна температура.

   Лосион за почистване на мазна коса. 2 с.л. липов цвят залейте с 0,5 л вряща вода, варете 2-3 минути на слаб огън, охладете и прецедете. В получената инфузия добавете 1 с.л. оцет или сок от 1 лимон, 1/4 чаша алкохолна инфузия от невен (евкалипт или камфор).

   Лосион от лайка. Мазната коса се почиства добре със смес от силна настойка от лайка с равно количество 70% алкохол или одеколон. За да приготвите инфузията, вземете 1-2 с. л. лайка, залейте с 1 чаша вряла вода, настоявайте 15-20 минути, след което прецедете.

   Маска за мазна коса

   – Смесете 1 скилидка счукан чесън, 1 ч.л. мед, сок от столетник, лимонов сок и яйчен жълтък. Масажирайте сместа в скалпа и оставете да действа 30 минути, след което измийте, както обикновено.

   – Смесете по 1 с. л. лайка, липа и коприва, залейте с чаша вряла вода и запарете за 30 минути, след което прецедете и добавете натрошен черен хляб. След 15 минути нанесете сместа върху косата, покрийте я с полиетиленова превръзка и оставете да действа 1 час, след което изплакнете обилно с топла вода.

   Маските трябва да се прилагат 1-2 пъти седмично, докато косата стане еластична и гъвкава.

   Грижа за сухата коса

   При суха и чуплива коса се препоръчва да се консумират храни, богати на витамин А (моркови, облепиха, сметана, масло, яйчен жълтък и др.). Сухата коса трябва да се третира нежно. По-добре е да миете косата си с хладка, а не с гореща вода. Непосредствено след измиване нанесете малко количество рициново масло върху косата си.

   В допълнение към сапуна и шампоана можете да използвате и яйчен жълтък за измиване. Разбийте го в 1 литър топла и мека вода преди измиване на косата. Ако нямате мека вода, можете да добавите борна киселина (1/2 ч.л. киселина на 1 литър вода).

   Много е полезно да използвате ръжен хляб за измиване на суха коса. За целта трохите предварително се накисват в топла вода и се разбъркват до консистенция на течна заквасена сметана. Масата се втрива в корените на косата, след което се измива с топла вода.

   Билковите средства са широко използвани за грижа за сухата коса. Отварите и настойките от билки трябва да са топли. След използването им косата не трябва да се избърсва, а да се увива в хавлиена кърпа за един час.

   Коприва: След измиване изплакнете косата с настойка от листа на коприва (1:10). Лечението може да се използва в продължение на поне шест месеца.

   Използвайте екстракт от шишарки от хмел (1:10) два до три пъти седмично. Курс на лечение – 10 процедури. Повторете лечението след месец и половина до два месеца.

   Магданоз: Смелете 1 ч.л. магданоз в хаванче, добавете същото количество етилов алкохол и след това 2 ч.л. рициново масло. Втривайте сместа в корените на косата всеки втори ден в продължение на един месец. След едномесечна почивка повторете процедурата.

  маска за суха коса

   маска от жълтък. Смес от 1-2 жълтъка с 1 супена лъжица рициново масло. Нанесете маската за 1-2 часа и измийте с неутрална сапунена пяна. Маслена маска. Смесете 20 г рициново масло с 20 г растително масло и добавете 10 г шампоан за суха коса.

   Балсам за коса с масло от репей. Смесете 1 с.л. репей или зехтин, 1 жълтък, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. ракия.

   Създаване и грижа за тънка коса.

   Ако имате тънка коса, използвайте специални шампоани за измиване на косата си, които ще придадат на косата ви повече обем и еластичност. Шампоаните трябва да се сменят на всеки няколко дни, като се редуват шампоани за обем и такива, специално предназначени за тънка и увредена коса. Тъй като тънката коса често е крехка и лесно се уврежда, е важно да използвате специален балсам след всяко измиване.

   Преди да оформите косата си, използвайте продукт за обем. Изсушавайте фината коса със сешоар срещу растежа на косата. Използвайте сешоар на по-бавна степен, за да избегнете пресушаване и наелектризиране на косата.

   Тънката коса страда силно от недостиг на витамини. В допълнение към обичайните витамини, приемайте витамин Н на всеки два месеца, за да подобрите роговия слой на косата. Домашните средства могат да се използват за укрепване и подхранване на тънката коса.

   Маски за укрепване на тънката коса

   Маска с масло/жълтък: смесете жълтъка на 1 яйце с 1 супена лъжица растително масло, разбийте, нанесете върху косата и покрийте с кърпа. След половин час измийте добре главата.

   Маска от къна Нанесете къна под формата на каша върху косата, като се стараете да разпределите по-голямата част от нея в корените на косата. Покрийте главата си с кърпа и изплакнете след 3-5 минути.

   Вземете 1 част от билката живовляк, 1 част от билката коприва, 1 част от лайката, трохи от ръжен хляб. Изсипете 1 супена лъжица от сместа в 1,5 чаши вряла вода и я оставете да престои 2 часа. Оставете сместа да престои поне два часа, след което я прецедете и омекотете ръжените трохи. Поставете получената каша върху косата, сложете загряваща шапка или парче целофан и покрийте с дебела хавлиена кърпа. Действие на маската – около 1 час. След това се измива с чиста топла вода.

   Маска за увеличаване на обема на косата

   – Смесете 250 г едра сол, 250 г мед (за предпочитане от елда) и 250 г ракия. Изсипете получената смес в буркан, покрийте го и го поставете на тъмно място за 2 седмици. Втрийте сместа в корените на косата, завържете косата с клечка и топъл шал, измийте косата с топла вода след един час. Тази смес може да се използва вместо шампоан, особено при хора с отслабена и тънка коса.

   – Смесете 1 супена лъжица лимонов сок, сок от 1 лист алое, сок от 1 глава лук, 1 жълтък, 1 супена лъжица рициново масло, 1 супена лъжица къна. Втривайте сместа в скалпа 1-2 часа преди измиване, веднъж седмично.

   – Смесете 1 яйце, сока на 1 лимон, 1 с.л. пиперлива тинктура, 2 с.л. мед. Тинктура от черен пипер се прави по следния начин: 1 част червен пипер се залива с 10 части 70 ° алкохол, настоява 6-7 дни, след което се прецежда. Сместа трябва да се втрие в скалпа, да се разпредели равномерно върху косата, да се покрие главата с целофанова торбичка и топъл шал. След 10-12 часа отмийте маската.

   Шампоан за коса със собствените си ръце

   Шампоаните, които се купуват понякога, имат много отрицателно въздействие върху косата ни, като я обезмасляват, лишавайки я от защитния филм. В такива случаи трябва да използвате натурални заместители на шампоана, които можете да направите собственоръчно. Те са полезни и за здрава коса, така че от време на време ги използвайте, за да замените химическите продукти.

   Шампоан за нормална коса: разбийте 2 яйца и ги смесете с 1/2 чаша топла вода. Нанесете продукта върху косата си и нежно масажирайте скалпа. Измийте косата си като шампоан. След това го изплакнете с хладка вода.

   Шампоан за суха коса. Необходими са ви 200 грама ръжен хляб, 1 чаша вода, 2 жълтъка. Нарежете хляба на малки парчета. Сложете водата да заври и залейте с нея хляба. Покрийте и оставете на топло място за 1-2 дни. След това добавете към хлебната маса намачканите жълтъци и разбъркайте всичко добре. Нанесете сместа върху косата си и я използвайте вместо шампоан. След измиване изплакнете добре косата си и я изплакнете с хладка вода.

   Необходими са ви 2 жълтъка, 1/2 с.л. камфорово масло и 1/4 чаша вода. Смесете водата с камфоровото масло, добавете жълтъците и разбийте. Нанесете сместа върху мокра коса и я използвайте вместо шампоан. Шампоан за мазна коса, изсипете 3 с.л. горчица на прах в 1 л топла вода. Изсипете 3 супени лъжици горчица на прах върху топла вода и я използвайте вместо шампоан. След това изплакнете обилно с топла вода и изплакнете с хладка вода.

   Косопад

   Съществуват редица възможни причини за косопад. Първо, това е просто небалансирана диета, която води до липса на определени витамини и минерали. Някои от тези витамини включват биотин, витамини от група В, витамин С, фолиева киселина и лецитин.

   Косопадът може да бъде причинен и от неправилна грижа за косата. Трайното подстригване, боядисването и сушенето със сешоар могат да окажат неблагоприятно въздействие върху косопада.

   Как да го спрете?

   На първо място трябва да премахнете всички неблагоприятни фактори. Обърнете специално внимание на диетата си. Тя трябва задължително да включва изброените по-горе вещества. Те се съдържат в големи количества в суровата черна треска, черния дроб, необработените пълнозърнести храни, цитрусовите плодове, бирената мая и готварската сол.

   Важно е да се грижите добре за косата си. Не забравяйте редовно да овлажнявате скалпа си и да извършвате процедури за омекотяване и укрепване на косата. За тази цел трябва да се използват специални шампоани и балсами. След като изплакнете, нанесете балсам върху чиста и мокра коса и го оставете за известно време. Нежното масажиране на кожата по време на масажа подобрява кръвообращението, което е много полезно за състоянието на косата. Нежното втриване на балсама в кожата спомага за по-доброто усвояване на полезните вещества в състава му.

  Народни средства за защита от косопад

   Отвара за възстановяване на растежа на косата. Вземете 40 г корен от репей и го настържете. Сварете 2 чаши вода и я изсипете в получената маса. Оставете да престои 20 минути, след това поставете на малък огън и оставете да заври. Варете, докато обемът на течността намалее наполовина. Оставете на топло място, за да се накисне. Втривайте сместа в скалпа няколко пъти седмично.

   Укрепваща маска за коса. Вземете 1 ампула витамин D, 2 с.л. рициново масло и 3 жълтъка. Смесете витамин D с рициново масло и оставете да подейства на скалпа ви за 15 минути. Изплакнете с топла вода, след което измийте косата си с намачкани жълтъци. Процедурата трябва да се извърши 3 дни подред, да се направи едноседмична почивка и след това да се повтори.

   Солна маска. Нанесете трапезна сол върху измитата глава на части и я оставете под фолиото за 15 минути. Изплакнете косата с вода. Извършвайте тази процедура всеки път след измиване. След 6-10 такива процедури косопадът ще спре.

  Още няколко съвета за грижа за косата.

   – Косата не може да страда едновременно от трайно оформяне и боядисване. Трябва да оставите поне две седмици между отделните процедури.

   – Ако прекалявате с всички видове продукти и средства за грижа за косата, това може да доведе до „свръхкомпенсация“ и косопад, по-лош от този преди „лечението“. Всяка жена се нуждае от индивидуална програма за косата си, която се определя от нейния фризьор, който ви познава поне от шест месеца.

   – Продължителният масаж на скалпа стимулира отделянето на мазнини, което е добре, ако имате суха коса, но не и ако имате мазна коса.

   – Добър природен лек за тъмна коса е да я изплакнете с чаша силно кафе след измиване.

   – Отварата от лайка не само ще подчертае естествения цвят на косата ви, но и ще ѝ придаде мекота и еластичност.

   – Ако билковите отвари и другите „старомодни“ средства ви се струват старомодни, опитайте да обгрижвате косата си с ароматни масла (прасковено, бадемово или жасминово). Можете да добавите няколко капки към шампоана, балсама или водата за изплакване. Просто не изплаквайте косата си отново след тази процедура.

   – Най-добре е да изплакнете косата си след измиване с хладка вода – така тя ще изглежда по-лъскава.

   – Ако често сушите косата си със сешоар, не забравяйте да използвате пяна и лосиони, за да предпазите косата си от горещия въздух.

Здравословен сън

   Човек прекарва около една трета от живота си в сън, а останалите две трети определят добрия сън. Добрият сън е признак на физическо и психическо здраве, както и гаранция за добро здраве в бъдеще. Неслучайно за много хора сънят е най-доброто лекарство, а за жените той несъмнено е един от начините да запазят красотата си.

   Известно е, че човек страда от липса на сън много по-тежко, отколкото от глад. На сутринта резултатът от безсънната нощ е очевиден: уморен вид, потиснато настроение, бледа кожа, торбички под очите. През деня се наблюдават трудности при вземането на важни решения, апатия, разсеяност. Всичко това крие риск от преждевременно избледняване, така че на всяка цена се погрижете да си починете добре през нощта.

   Кога да си лягам?

   Първата и най-трудна стъпка по пътя към добрия нощен сън е да се научите да спазвате режима за лягане. Не забравяйте, че най-доброто време за дълбок сън е преди полунощ. Старайте се да си лягате не по-късно от 22-23 ч. Неделите не правят изключение, защото в противен случай всичките ви усилия ще бъдат напразни.

   Колко сън?

   Знаем, че пълният цикъл на съня трае около 90 минути. Ако сънят ни е спокоен, без никакви дразнещи фактори, ще се събудим след няколко цикъла на сън, т.е. след 4 ½, 6, 7 ½ или 9 часа. Така че човек се чувства много по-отпочинал след 6 часа сън, отколкото след 7 или 8 часа.

   Какво да ядем и пием преди лягане?

   Гладът и преяждането вечер могат да причинят нарушения на съня. Чаша топло мляко с лъжичка мед или чаша кефир ще ви помогнат да заспите. Не бива да пием кафе, силен чай или алкохол преди лягане, тъй като те потискат нервната система и ефектът им приключва само след няколко часа, а след това е много трудно да заспим. Захарта, която възбужда нервната система, също трябва да се избягва.

   Вода преди лягане

   След натоварен ден ще откриете, че топлата вана или душът са добра почивка през нощта. Специални козметични продукти – душ гел, ароматизирана вода и мляко за тяло – помагат за облекчаване на стреса и умората. Трябва да избягвате да вземате гореща вана през нощта – тя възбужда нервната система и прогонва съня за дълго време.