Женски генитални проблеми

Женски генитални проблеми

 Женски генитални проблеми

Психологически семинар: Не предавайте женската си природа!

Женски генитални проблеми

   Много жени, съзнателно или не, се отказват от женската си природа. Най-често срещаната причина е недоволството от мъжете. Скритата болка, веднъж причинена от мъж, прераства в омраза към тях и желание да направите всичко, за да не зависите от мъжете, и по възможност да нямате нищо общо с тях.

   Широко разпространен проблем: жената не харесва нещо в себе си, не вярва в правото си да обича, да бъде обичана и желана, не е сигурна в своята женственост и привлекателност и очаква само лошо отношение от мъжете. В резултат на това тя подсъзнателно започва да се отнася лошо към женските си органи, като понякога дори ги възприема като нещо „лошо“, „неприлично“, „греховно“. Какво се случва с женските органи, които са отговорни за връзката с мъжете? Точно така: в тях се появяват всякакви болести.

   И така, ето какви са психологическите причини за заболяванията и проблемите на женските гениталии: дисхармония в семейните отношения, в отношенията с мъжете като цяло, негативно отношение към себе си като към жена и накрая. Колко жени виждаме наоколо, които биха искали всичко в тези сфери да е в хармония? Не са много. Нищо чудно, че „женските проблеми“ измъчват толкова много жени – почти всяка втора жена. Да придобием сила, да не загубим женствеността си, да не предадем женската си природа и да продължим да живеем и действаме в нашия свят точно като жена, а не като мъж (или, още по-лошо, като някакво безполово същество) – това е предизвикателството, пред което всяка от нас трябва да се изправи сега. Да бъде здрава, пълноценна жена, която живее в хармония със себе си и с другите и не страда от женски болести.

   Утвърждения за женски болести

   Обичам да съм жена и да обичам тялото си.

   Радвам се на факта, че съм жена!

   Позволих на прекрасните женски енергии да навлязат в тялото ми.

   Аз съм женствена, аз съм привлекателна, аз съм достойна за любов!“

   Аз съм здрава, силна и красива жена!

   Здравето разцъфтява в мен като красива роза.      

Вагинит

 Вагинитът колпит е възпалителен процес, който засяга цялата лигавица на влагалището. Често се свързва с възпаление на външните гениталии и може да се прояви като вулвовагинит. Лечението на вагинит включва антибактериална, противовъзпалителна и обща терапия. Широко се използва локално лечение като иригации, промивки, вагинални свещички с различни препарати и бани с лекарства.

   Как можете да си помогнете?

   Първото нещо, което трябва да направите, е да вземете мерки за възстановяване на защитната среда и вагиналната микрофлора, като укрепите организма като цяло. Следните методи са подходящи за тази цел.

   1.Измивайте гениталиите си няколко пъти дневно с топла преварена вода, смесена с дезинфектанти (слаб разтвор на манган, настойка от лайка, 3% разтвор на борна киселина). След всяко измиване подсушете гениталиите с мека кърпа и ги напудрете с бял стрептоциден прах.

   2.Прилагайте студени компреси, за да облекчите сърбежа. Поставете кърпа, намазана с боров вазелин, върху вагината. Измийте вулвата и вагината със сапун и след това ги избършете с 1% разтвор на карболова киселина.

   3. Приемайте перорална инфузия на един от билковите екстракти:

   – Дъбова кора, цветове от лайка – по 1 част, листа от коприва – 3 части, трева от плевели – 5 части.

   – Лавандулова трева, черешов цвят, билка пелин – по 1 част, дъбова кора, листа от ягода – 2 части, шипка – 3 части.

   – Корен от валериана, листа от маточина – 2 части, билка маншон, коприва – 3 части. За инфузия вземете 2 с.л. смляна колекция, залейте с 1 л вряла вода, оставете да заври и варете на слаб огън в продължение на 10 минути в затворен съд. Отцедете заедно с билката в термос и оставете да престои една нощ. Приемайте през деня по 100-150 ml 30 минути преди хранене. Курсът е с продължителност 3-4 месеца. Желателно е да се повтори след двуседмична почивка (с промяна на колекцията).

   4 Едновременно с приема на приготвената инфузия се използва за топли бани и обливания. За къпане топлата инфузия трябва да се прецеди. Продължителност на процедурата 10-15 минути, честота – 2 пъти дневно.

   5.Ежедневно в продължение на две седмици провеждайте оросяване с инфузия от лайка и корен от еньовче, взети поравно: 1 с.л. смес се залива с 2 чаши вряла вода, оставя се през нощта да се втечни в термос. На сутринта прецедете и използвайте за напояване.

Цистит

Цистит

   Възпалението на лигавицата на пикочния мехур, или циститът, е едно от най-често срещаните женски заболявания. По-голямата част от случаите на цистит са причинени от някакъв вид инфекция (E. coli, стафилококи, стрептококи и др.). Традиционно обострянето на цистита се приписва на студеното време, но на практика е доказано, че по-често възпалението на пикочния мехур възниква в резултат на особено груб полов акт или просто на редовен сексуален живот.

   При острото протичане на заболяването е най-добре да си легнете. Трябва да се избягват пикантни, дразнещи храни и подправки. Препоръчват се млечно-зеленчукова диета, сок от червена боровинка, целувки. Необходимо е да се пие много (алкална вода и сокове до 2 литра на ден), за да се увеличи отделянето на урина, за да се отстранят продуктите на възпалението от пикочния мехур.

   Болката може да се облекчи чрез поставяне на бутилка с гореща вода в областта на пикочния мехур или чрез вземане на гореща вана.

   Лекарите обикновено предписват курс на антибиотична терапия, като вземат предвид резултатите от лабораторните диагностични тестове, уросептичната терапия и физиотерапевтичните сеанси. При благоприятен изход заболяването продължава 5-10 дни. След курс на лечение пациентът обикновено се възстановява.

   Фитотерапия при цистит

   Добър ефект оказват настойките от следните билки: мечи уши, хвощ, бъбречен чай, мечо грозде, жълт кантарион, листа от боровинка, жълт кантарион, коприва.

   Билкарите често препоръчват следните рецепти.

   – Инфузия от корени на блатен аир, приемана вътрешно при цистит, парене в пикочния мехур и уретерите. Вземете 2 супени лъжици корен от блатен аир, залейте с 2 чаши вряла вода и настоявайте 6-8 часа. Приемайте по 1/2-2/3 чаша топла инфузия 3-4 пъти дневно преди хранене.

   – Листата от бяла бреза под формата на инфузия се приемат вътре при цистит. Вземете 2 супени лъжици брезови листа, залейте ги с 2 чаши вряла вода, настоявайте 1-2 часа. Приемайте по 1/2-2/3 чаша топла инфузия 3-4 пъти дневно преди хранене.

   Почистващи процедури

   По време на обостряне на цистита е много важно да се прочистят бъбреците.

   Пречистване на елхово масло.Смелете по 50 г жълт кантарион, риган, градински чай, маточина и кисел трън. В рамките на една седмица пригответе и пийте като обикновен чай с мед. На седмия ден, 30 минути преди хранене, пригответе 100-150 мл билкова инфузия, добавете към нея 5 капки елхово масло, разбъркайте добре и изпийте през сламка (за да запазите зъбния емайл). Пийте тази смес 3 пъти 30 минути преди хранене в продължение на около 7 дни.

   Пречистване с ленено семе – Сложете 1 супена лъжица ленено семе в термос, залейте с 1 чаша вряла вода, покрийте и оставете да престои през нощта. На сутринта добавете 1 чаша гореща вода към полученото желе, така че да се получи нещо като целувка. Изпийте го на три порции на ден – и така в продължение на една седмица.

Възпаление на придатъците (аднексит)

   Възпалението на придатъците, или аднексит, най-често се причинява от бактериална инфекция, проникнала в придатъците на яйчниците. Възпалителният процес обикновено се предизвиква от тазова хипотермия. Това може да се случи, например, ако дълго време седите или лежите върху студена повърхност. Понякога е достатъчно да намокрите краката си в студено време.

   Възпалението може да бъде причинено и от микроби, предавани по полов път, обикновено хламидия и гонокок.

   Избягвайте да изстивате, особено в областта на гениталиите, за да предотвратите появата на заболяването. Предпазвайте се внимателно от инфекции, предавани по полов път. Трябва също да знаете, че абортите значително увеличават риска от възходяща инфекция. При първите съмнения за възпаление на яйчниковите придатъци, т.е. при всяка постоянна болка в областта на хълбоците, трябва да се обърнете към вашия гинеколог.

   Лечението на възпалението на придатъците се назначава от гинеколога след подробен преглед и установяване на истинската причина за заболяването. Лечението се състои от противовъзпалителна, антимикробна и регенерираща терапия.

   Методи за самопомощ

   Върху корема може да се постави пакет с лед, за да се облекчи острата болка. Кофеинът (0,01 g 3 пъти дневно) може да помогне при силна болка.

   Острото възпаление се лекува лесно, но хроничното възпаление може да се появява отново и отново, например при настинка.

   При хронично възпаление е най-добре да се правят кални бани и калиев йодид 3 пъти дневно по 0,1 g. Препоръчват се също горещи душове и пълно въздържане от сексуални контакти до спиране на болката.

   Народно лечение

   – Традиционните методи за лечение на възпаления на придатъците отдавна се използват в боровите бани. За приготвянето на една вана трябва да се вземат 1,5 кг борови иглички и елови клонки, да се запарят в 5 литра вряща вода, да се държат на слаб огън в продължение на половин час. Оставете я да се настойва в продължение на 12 часа. Изсипете бульона във ваната. Температурата на ваната – 38 °С. Продължителността на процедурата – 40 минути. Курс на 10 процедури.

   – Яжте колкото се може повече тиква във всички форми, плодове от боровинки, боровинки, ружа и къпини.

   – Състоянието с аднексит ще улесни употребата на отвара от царевични стигми със стигми.

   – Приемайте перорално по 1 десертна лъжица пресен сок от листа на алое, 2-3 пъти дневно преди хранене.

   – Вземете равни части шипки и плодове от касис. Смесете; 20 г се изсипват в чаша вода. Можете да добавите захар. Пийте по 0,5 чаша 3-4 пъти дневно.

   – Вземете 2-3 с.л. лъжици дребнолистна липа, залейте с 2 чаши вряла вода и запарете. Пие се като чай.

Ерозия на шийката на матката

   Най-често ерозията на шийката на матката е свързана с възпалителен генитален процес (напр. колпит, възпаление на маточните придатъци), който е придружен от изпускане, дразнещо и разхлабващо лигавицата. Ерозията може да възникне и в резултат на увреждане на лигавицата на шийката на матката по време на раждане или аборт, както и в резултат на хормонални нарушения.

   Ерозията на шийката на матката може да продължи месеци или дори години, без да се прояви по някакъв начин. Жена, която смята, че е здрава, не отива на лекар. Същевременно ерозията на шийката на матката, която не е била лекувана дълго време, може да доведе до развитие на тумори, включително злокачествени. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-лесно и бързо може да се лекува. Всяка жена трябва да се преглежда от гинеколог два пъти годишно. Навременното лечение на възпалителни заболявания и премахването на разкъсвания, причинени от раждане или аборт, е много важно.

   Ако сте млада и все още не сте родила, лекарят може да се ограничи до предписване на лекарства или просто да ви наблюдава редовно. Това е така, защото понякога заболяването изчезва от само себе си по време на хормоналните сътресения, свързани с бременността и раждането. Във всички останали случаи обаче е необходимо по-радикално лечение.

   Каутеризацията с високи температури се използва главно при родилки. Методът не е подходящ за тези, които все още не са станали майки – след тази процедура могат да се образуват белези, което е неблагоприятно за бъдещи раждания.

   Криохирургията – „замразяване“ на ерозиите с течен азот – е по-щадящ метод. След това лечение повърхността на шийката на матката е гладка и без белези.

   Хирургичното лазерно лечение е нов и обещаващ метод. Този вид лек скалпел позволява заздравяването на малки съдове, без да се уврежда здравата тъкан, а заздравяването е бързо и без белези.

   В случай на медицинско лечение се предписват вагинални тампони или свещички. Съдържащите се в тях фармацевтични вещества (масло от шипка и морски зърнастец, синтомицин емулсия и др.) потискат микроорганизмите и ускоряват заздравяването на ерозията.

Психологически семинар: развиване на самочувствие

   Лечението е непълно и няма да има желания ефект, ако не обърнем внимание на основните причини за тези състояния, които са заровени в нашата психика, душа, ум и подсъзнание. Ако страдате от вагинит, ако постоянно „хващате“ полово предавани инфекции, опитайте се да погледнете в себе си и ще откриете, че имате подсъзнателен страх от мъжете.

   Чувството за собствена стойност е това, което трябва да развивате в себе си ежедневно и ежечасно, за да бъдете здрави, да се чувствате пълноценни хора и да не позволявате на никого да се отнася зле с вас. Помнете, че болестта, която не се лекува навреме, може да има много сериозни последици и никой друг не може да се грижи за вас. Нуждаете се преди всичко от себе си – нуждаете се от здрав, весел, уверен, силен, самодостатъчен, способен да обича – но способен да бъде и независим, и достоен не само да дава любов, но и да я получава.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *