Къде и как спите по-добре?

Къде и как спите по-добре?

 Спете в добре проветрена стая с отворен прозорец. В спалнята не трябва да е нито прекалено горещо, нито студено, като оптималната температура е 21ºC. Стаята, в която спите, трябва да е защитена от шум и от светлина с тъмни завеси.

Къде и как спите по-добре?

   Положението на леглото също оказва влияние върху съня ви. Спящото тяло трябва да е ориентирано към магнитната ос на Земята, а главата – към север или изток. От друга страна, по време на заболяване е полезно да се лежи на юг. За най-полезно се смята спането по гръб с изпънати встрани ръце. Голият сън е идеален за почивка на цялото тяло. През нощта можете да носите свободни, леки дрехи от естествени материи.

   Какво ще кажете за безсънието?

   Безсънието обикновено е резултат от преумора и прекомерна възбуда на нервната система през деня. Ако все пак заспите добре, обикновено сънят ви е неспокоен и неспокоен.

   За да се отървете от безсънието, първо трябва да отстраните причините за появата му. Придържайте се към разумен дневен режим и си създайте навик да заспивате и да се събуждате в определено време. Поддържане на здравословен начин на живот: подходящата диета, умерената физическа активност и възстановителните процедури са от съществено значение за добрия сън през нощта.

   Злоупотребата с приспивателни води до пристрастяване и зависимост, затова ги използвайте само в краен случай. Лечебните растения са много по-ефективни.

   Фитотерапия за добър сън през нощта

   В случай на периодични нарушения на съня трябва да се приемат билкови лекарства или комбинирани комбинации, съдържащи цвят от лавандула, корен от валериана, шишарки от хмел, билка от майчин лист и маточина.

   През нощта може да се пие успокоителен чай със следната смес. Смесете по 2 части листа от мента и листа от елда, по 1 част корен от валериана и шишарки от хмел. Налейте 2 с.л. смес с 2 чаши вряла вода, киснете 20 минути, прецедете. Пийте по 1/2 чаша сутрин, през деня и вечер.

   Залейте 50 г семена от копър с 0,5 л зелево или портвайн, варете на слаб огън 7-10 минути, оставете за половин час – час. Трябва да изпиете 50-60 мл от тази тинктура половин час преди да си легнете.

   Успокояващи вани

   Вана с етерични масла от лайка, мента или портокал има лек седативен ефект. Това може да се направи и с инфузия от цвят на невен, наследяване на билки, мента, риган.

   Банята трябва да се взема в продължение на 10 минути преди лягане три пъти седмично.

   Още няколко съвета

   Опитайте се да си направите възглавница, която може да се използва при безсъние. Напълнете калъфка за възглавница със сушени шишарки хмел и я увийте в дебела кърпа (за да запазите хмела отвътре).

    Изберете си качествен матрак, който да Ви е удобен за по-добър сън.

   Можете да използвате следната смес от билки: вземете по 100 г мента, маточина, хмел, мащерка и цветове от глог. Изсипете сместа в торбичка от марля и я поставете в таблата на леглото си, докато спите.

   Ако не сте спали добре през нощта

   Ако не сте спали добре, опитайте следните предложения, за да облекчите умората и да подобрите настроението си.

   Събудете се с чаша кафе и опитайте отново…подремнете. Настройте алармата си за 15 минути (не повече!), легнете в леглото, затворете очи и се отпуснете. Ще имате време да си починете, докато кофеинът премине през храносмилателния ви тракт и започне да действа. След това събуждане ще се почувствате ободрени.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *