Пред менструален синдром

Пред менструален синдром

 Всеки месец, 1-14 дни преди менструацията, милиони жени изпитват дискомфорт, който може да варира от леко неразположение до истинско заболяване. Те могат да включват подути и чувствителни гърди, подуване на корема, запек, раздразнителност, сълзливост… Може да има болки в сърцето, гърба, ставите и цялото тяло, треска, пристъпи на необяснимо безпокойство, упорито възпаление на пикочния мехур. При някои жени предменструалният синдром (ПМС) се проявява с главоболие от типа на мигрената. Тези симптоми обикновено изчезват с настъпването на менструацията. ПМС се дължи на намаляване на естествените нива на прогестерон, който се произвежда от яйчниците през втората половина на менструалния цикъл. Причините могат да бъдат различни – от наследственост до последици от аборт или развитие на гинекологични тумори. Съответно методите за лечение на ПМС се различават.

Пред менструален синдром

   Съвременната медицина разполага с широк набор от възможности за лечение на ПМС. Това е насочено към медикаментозно лечение, физиотерапия, както и към различни видове меки мануални манипулации, акупресура. Акупунктурата е много ефективна.

Как да си помогнете по време на ПМС

   Първо се опитайте да коригирате начина си на живот през втората половина на менструалния цикъл. Избягвайте преумората, не се претоварвайте и не се тревожете, почивайте си достатъчно. Ходенето е много полезно при ПМС. Също толкова полезни са и водните процедури, например плуване в басейн и топли вани с морска сол. Не забравяйте, че физическите упражнения намаляват тревожността, подобряват настроението ви и предотвратяват задържането на течности.

    Стремете се към идеалното тегло за вашата възраст. Пийте по-малко течности преди менструация, избягвайте силния чай и кафе, алкохола и пикантните и солени храни.

   Ежедневната диета трябва да съдържа достатъчно витамини и минерали. Опитайте се да се храните редовно и на малки порции. Предпочитайте зеленчуци, зелени зеленчуци, зърнени храни и боб. Опитайте се да консумирате повече натурални соеви продукти през втората половина на цикъла: те са богати на естествени вещества, подобни на прогестерона, и следователно компенсират леко липсата на този хормон в женския организъм.

   Не забравяйте да приемате леки успокоителни (отвара от валериана или маточина, тинктура от божур). Билковият чай може да помогне за облекчаване на раздразнителността, нервното напрежение и безсънието. Опитайте се да го приготвите по следната рецепта:

   – Смесете в равни части листата на маточина, цветовете на лайка, маншета от трева, цветовете на божур. Залейте 1 с.л. смес с чаша вряла вода, запарете за 10 минути, прецедете и веднага изпийте цялата чаша. Пийте по една чаша 2-3 пъти дневно.

   За подобряване на съня могат да се използват ароматизирани подложки – направете ги от успокояващи билки: риган, бял равнец, листа от касис, цветове от лавандула.

   Независимо колко тежък е предменструалният синдром, не се отчайвайте. Можете ако не да облекчите, то поне да подобрите състоянието им. Ако въпреки всички предприети мерки все още изпитвате силен дискомфорт преди и по време на менструация – силна болка, гадене, слабост до припадък, непременно се обърнете към лекар, това може да означава сериозно хормонално разстройство, което изисква задълбочено лечение.

   Жените над 45 години с предменструален синдром се нуждаят от постоянно наблюдение от гинеколог-ендокринолог, тъй като има голяма вероятност да имат тежко протичане на менопаузата.

Менструални Смущения

   Менструалните дни са интимна и неприятна тема, но съвременната жена обикновено е щастлива да ги има. Не са много онези от нас, които не са се притеснявали от необясними (или дори разбираеми!) закъснения. Не е изненадващо, че „правилната“ менструация е показател за добро здраве и, разбира се, знак за липса на бременност.

   Но за съжаление не всички жени имат лесен и гладък менструален цикъл и много от нас се подготвят за критичните дни като за следващото предизвикателство. Лекарите определят три основни групи менструални нарушения:

   – болезнена менструация;

   – Редки или липсващи периоди;

   – Чести, обилни и продължителни „менструални периоди“ или маточно кървене.

Първа помощ при болезнена менструация

   При нормална, но болезнена менструация е препоръчително да се лежи повече и леко да се намаже долната част на корема с ихтиолов мехлем, смесен с вазелин. Пийте чаша гореща инфузия от джинджифил със захар вечер. Отварата трябва да е много силна. Правете това през всички дни, в които имате менструация. Таблетка с болкоуспокояващо (напр. диклофенак, който намалява чувствителността към болка и намалява възпалението) помага много при силна болка. Добре подбраното хомеопатично лекарство действа чудесно. Понякога голяма чаша горещ ментов чай с мляко е достатъчна, за да облекчи болката.

   Лайката е популярна като „маточна билка“, тъй като помага при много гинекологични състояния. Използва се при болезнена менструация при млади момичета и жени. За еднократна инфузия на 1/2 ч.л. цветове от лайка, залейте с 1/2 чаша вряла вода. Пийте 3 пъти дневно.

   Широко използван като спазмолитично средство при болезнена менструация. Беладоната често е част от комбинирано спазмолитично лекарство. Можете да използвате пресен сок от растението по 5-10 капки 2-3 пъти дневно и стрити на прах листа от 0,01-0,02 г 2-3 пъти дневно.

Ако няма менструация

   Закъснялата менструация най-често се появява при настинка или стрес. В такива случаи се препоръчва да се прилагат следните народни средства за защита.

   Риган. Чаят от риган отдавна се използва при аменорея и се пие непрекъснато.

   Пимсън. Отвара от цветовете на вратигата се използва и при аменорея. За да приготвите инфузията, залейте 1/2 чаена лъжичка вратига с чаша вряла вода, поставете на топло и съхранявайте, докато изстине. Щам. Пийте по 4-5 напитки.

   Сок от дърво Алое. Използва се за регулиране на менструацията (не повече от 8-10 капки на прием). Известно е, че жените в Индия приемат сок от алое при мускулни спазми по време на менструация (1-2 чаени лъжички сок с щипка черен пипер).

   Предупреждение. Всички тези средства са противопоказани по време на бременност.

Кървене от матката

   Как можете да различите маточното кървене от менструацията? Ако менструацията ви продължава повече от 7-8 дни и кръвта ви тече на съсиреци или струйки, имате много опасно състояние. Симптомите на маточното кървене включват слабост, отпадналост, бледа кожа и лигавици, ниско кръвно налягане, болки в корема в дните преди и по време на менструация и в средата на цикъла. В такива случаи винаги трябва да се консултирате с лекар.

   Народната медицина препоръчва следните средства за лечение на маточното кървене.

   Листата от пепел се използват в народната медицина при маточни кръвотечения, при обилна менструация. Настойка от листата на пепел се приготвя по следния начин: 2 ч.л. нарязани листа се заливат с 2 чаши вряла вода. Сложете на малък огън за 12-15 минути, за да настоявате, докато изстине, и прецедете. Пийте по 1/4 чаша 4-5 пъти дневно.

   Череша: Настойка от листата и дръжките в народната медицина се използва като ефективно стипцащо средство при маточни кръвотечения. Черешовите листа могат да се приготвят като чай и да се пият през целия ден. Отварите и настойките от корена на къпина могат успешно да лекуват маточно кървене: 1 с.л. ситно нарязан корен се залива с 1 чаша вряла вода и се запарва в продължение на 2 часа. Щам. Пийте по 1 супена лъжица през деня, но не повече от две чаши.

   Менопауза

   Човешкият живот често се сравнява с годишния цикъл: пролетта замества зимата, есента – лятото. Жените преживяват това може би по-остро и по-болезнено от мъжете. Ето защо е толкова важно да осъзнаем навреме, че нито един от сезоните в живота ни не трябва да бъде сериозна заплаха за нас и следователно да ни натрапва омраза. Всяка от тях е интересна и обещаваща по свой начин, още повече че няма как да избягаш от нея, няма как да се скриеш и да се укриеш. Ако се научите да разбирате и приемате себе си в зряла възраст, това може да доведе до смислен и интересен живот.

   Статистиката показва, че всяка пета жена пропуска „сезонните“ промени в тялото си. При 40 % от жените симптомите са незабележими, но 40-45 % от жените смятат, че този период е тежък и болезнен до такава степен, че се налага да отидат в болница. Причината за това е синдромът на менопаузата, който се дължи на различни женски заболявания, възникнали в юношеска възраст.

   Терминът „менопауза“ описва период от време, който трае от 10 до 15 години. Този период започва на около 45-годишна възраст и приключва на 60-годишна възраст. Клиниките му са много разнообразни. Най-характерните характеристики са горещите вълни. Има нервност, раздразнителност, главоболие, изпотяване, безсъние, втрисане, болки в ставите, шум в ушите, замайване, генитален сърбеж и др.

Как да облекчим менопаузата

   По време на менопаузата е важно да организирате умствената и физическата си активност по такъв начин, че да не нарушавате режима на съня си. Най-важното е да си лягате по едно и също време. Не е препоръчително да работите усилено, да вечеряте, да гледате телевизия или да четете дълго време преди лягане. Ако се появят първите признаци на безсъние, разходете се 1-2 часа преди лягане.

   Не забравяйте да правите сутрешна гимнастика – всеки ден в продължение на 15-20 минути. След тренировка вземете водна баня и разтрийте кожата на ръцете и краката си с твърда кърпа. Контрастните душове, горещите вани за крака, общите вани с температура 36°С с добавка на билкови отвари за 10-15 минути помагат за намаляване на невровегетативните признаци.

   Хормонална терапия

   Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) се прилага успешно в цял свят. Неговата същност е да премахне недостига на естроген и прогестерон в женския организъм чрез въвеждане на женски полови хормони. Като част от съвременните препарати на МХТ се използват само естествени естрогени и прогестерон. Употребата на MHT помага за премахване на ранните симптоми на менопаузалните смущения. В същото време предотвратява урогенитални нарушения, сърдечносъдови заболявания, остеопороза, като запазва здравето на жените.

   Предупреждение! ОЗТ може да бъде предприета само след подробен преглед. Индивидуалният избор на лекарство може да бъде направен само от лекар. Само в този случай предписаното лечение ще бъде безопасно за вас.

   Нехормонална терапия

   Ако сте загрижени за съдови и психоемоционални разстройства, можете да помогнете с хомеопатични лекарства, лекарства с транквилизираща активност, лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение и подобряват мозъчната функция, витамини от група В, както и редица други лекарства.

   Физиотерапията също е ефективна: електроаналгия, галванизация на шийната област на лицето, масаж, душ с вентилатор или кръгов душ, борови, градински, контрастни, перлени, азотни бани.

   Традиционна медицина

   Подобряване на благосъстоянието на синдрома на менопаузата допринася за използването на билкови средства, предлагани от народната медицина. Тези лекарства нормализират сърдечния ритъм, премахват замайването и мигрената, помагат за справяне с безсънието и сърбежа по кожата, намаляват изпотяването, облекчават дискомфорта, който се появява по време на горещи вълни.

   Риган: инфузията и тинктурата от риган имат успокояващ ефект върху централната нервна система. Прилага се в менопаузата при невротични оплаквания. Приготвяне на инфузията: 2 супени лъжици трева се заливат с 2 чаши вряла вода (в термос). Пийте по 3 напитки 20-40 минути преди хранене. Алкохолна инфузия: 10 грама билки се вливат в 150 ml 70° етанол. Настоявайте за 7-10 дни. Приемайте по 30-40 капки 3-4 пъти дневно.Градински чай.Градинският чай нормализира дейността на половите жлези. Назначава се при безплодие, по време на менопауза, като „подмладяващо“ средство. Инфузията от градински чай, когато се приема вътрешно, намалява изпотяването, укрепва централната нервна система. Приготвяне на инфузията: 1-2 с.л. лъжица, залейте с 2 чаши вряла вода, запарете, пийте през деня.

   Използва се при повишена нервна възбудимост, горещи вълни на кръвоснабдяване на главата по време на менопауза. Приготвяне на инфузия: Залейте 5 г коренища от валериана с 1 чаша вряла вода, настоявайте 2 часа, прецедете. Пийте по половин чаша сутрин и вечер преди лягане.

   Сокът от цвекло. се смята за една от най-добрите терапии по време на менопауза. Започнете да го пиете постепенно, като разреждате сока с охладена преварена вода. Започнете с малки дози и бавно преминете към прием на чист сок. Оставете прясно изцедения сок да престои непокрит в продължение на 2 часа, преди да го приемете. Сокът трябва да се пие бавно, на много малки глътки.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *