Стомашно-чревни проблеми

Стомашно-чревни проблеми

Стомашно-чревни проблеми

 Правилното функциониране на храносмилателната система може да се счита за основа на доброто здраве и привлекателността. Тук протичат много процеси, които са отговорни за формирането на имунитет, за нормалното функциониране на целия организъм. Предотвратява се натрупването на токсични вещества и токсини в тъканите и органите. И, разбира се, работата на храносмилателната система до голяма степен определя вашето благополучие и комфорт в една или друга ситуация.

   Ако се събудите сутрин и се чувствате пълни с енергия, устата ви е сладка и бърза (имали сте „сладък“ сън), а не горчива, дебелото черво ви отделя сутрин въглероден диоксид без мирис (а не сероводород и други гнилостни продукти), Ако нямате запек и нямате стомашно-чревни проблеми през деня, а миризмата на тялото ви е приятна и не е неприятна, можете да сте сигурни, че стомахът ви функционира като на здрав човек.

Психологически семинар: Да се научим да се справяме с раздразнителността

   Стомашно-чревните разстройства се срещат по-често при хора с ниска или висока самооценка. Стомашно-чревните разстройства се причиняват от тежки стресови преживявания („не мога да усвоя ситуацията“), които се натрупват с течение на времето. Продължаващата несигурност, чувството за обреченост, раздразнението и постоянната нервност също са катализатори.

   Язвата на стомаха и дванадесетопръстника обикновено засяга хора, които са емоционални и приемат присърце всички проблеми, или такива, чиято професия е свързана с нервно пренапрежение (ръководители на полети, пилоти, шофьори). Повишената нервност е най-забележителната характеристика, по която опитният лекар може да разпознае пациент с язва дори без резултати от гастроскопия.

    Стомахът реагира чувствително на всяка негативна емоция. Потискайки тези чувства, ние влошаваме здравословното си състояние. И като се справим с раздразнителността, гнева, завистта, можем да забравим за патологията завинаги.

    Утвърждения за стомашни проблеми

   Аз съм в хармония с живота.

   Лесно усвоявам всичко ново във всеки момент от живота си.

   Всичко е перфектно. Отпускам се и оставям съзнанието си да се успокои.

   Според психолозите колитът и синдромът на мързеливото черво – болести, причинени от нарушено преминаване на храната – са резултат от психическо зацикляне в миналото. Тези заболявания се появяват поради несигурност и повишена самокритичност. Разбира се, при проблеми с червата е важно да се храните правилно и да правите физически упражнения, но също толкова важно е да се научите на самочувствие. Трябва да се опитате да разберете, че не можете да живеете само в миналото. Време е да се освободите от тежестта на остарелите мисли, чувства и привързаности и да продължите напред.

  •    Утвърждения за проблеми с червата
  •    Лесно и свободно се отказвам от старото и посрещам новото с радост.
  •    Обичам и одобрявам себе си.
  •    Аз създавам собствената си радост.
  •    Моят избор е да бъда победител в живота.

Гастрит

   Гастритът е медицински термин, който се отнася до цяла група гастроентерологични заболявания, които включват възпаление на вътрешната лигавица на стомашната стена. Това възпаление обикновено се причинява от същата инфекция, която причинява повечето стомашни язви. 

    Други фактори също могат да доведат до развитие на гастрит – неправилно хранене, наранявания и увреждания, редовна употреба на някои болкоуспокояващи…

   Понякога гастритът може да прогресира до язва и да увеличи вероятността от рак на стомаха. За щастие, в повечето случаи заболяването не е особено опасно за здравето и се лекува лесно.

   Гастритът може да бъде остър или хроничен. Острият гастрит е внезапен и бурен. Обикновено се проявява като комбинация от гадене и пареща болка или дискомфорт в епигастриума.

   Хроничният гастрит се развива постепенно и протича с чести рецидиви. Тази форма на гастрит по-често е съпроводена с досадна болка и чувство за пълнота на стомаха или загуба на апетит в началото на храненето. При много хора хроничният гастрит не причинява никакви проблеми.

Как се лекува ?

   Остър гастрит

   Независимо от формата на гастрита, лечението започва с диета. Най-ефективното лечение на остър гастрит е гладуването за 1-2 дни. Това време е най-добре да прекарате в леглото. През деня трябва да пиете топъл неподсладен чай (поне 6 пъти дневно).

   На втория ден можете да пиете леко подсолен оризов бульон (5 пъти дневно). Ако пристъпът е придружен от повръщане или диария, е необходимо да се възстанови водният баланс в организма чрез пиене на много течности и готварска сол. Добър знак е, когато се появи глад. Вече е възможно да се разшири спектърът от ястия, например да се яде ориз, сварен във вода и осолен.

   На третия ден, в зависимост от състоянието, е възможно да се приемат леко смилаеми щадящи храни. 

   Хроничен гастрит

   При хроничен гастрит с повишена секреция на стомашен сок се препоръчва подходяща диета, която изключва груби храни. Може да се консумират варени плодове и зеленчуци, варено месо, сметана, мазно сирене и котлети на пара.

   Трябва да се изключат продукти, които стимулират секреторната дейност на стомаха: алкохол, солени храни, подправки, какао, силен чай и кафе и газирани напитки.

   Храната не трябва да е прекалено гореща или студена. За предпочитане е храната да е течна или кашава. Храната трябва да се приема 5 до 6 пъти дневно.

   При гастрит с намалена секреция в диетата трябва да се включат месни, рибни и зеленчукови бульони и кефир. Не се препоръчват мазни меса и риби, пикантни или солени храни, студени напитки и сладолед.

   Честото хранене (5-6 пъти дневно) спомага за свързването на солната киселина в стомаха и по този начин предотвратява появата на болка и киселини, както и появата на запек.

Средства за лечение на гастрит

   – Алое вера трябва да се приема на 1-2 супени лъжици сок, 2 пъти дневно, 30 минути преди хранене. Курсът на лечение на гастрит е 1-2 месеца.

   – Приемайте по 1 ч.л. масло от морски зърнастец 3 пъти дневно преди хранене до излекуване.

   – Измийте синапените семена и приемайте всяка сутрин по 1 с.л. лъжица (без да дъвчете). Курсът на лечение е 1 месец.

   – Вземете 1 с.л. изсушени листа от коприва, залейте с чаша вряла вода и варете 10 минути на слаб огън. Охладете, прецедете. Пийте по 1 супена лъжица 4-5 пъти дневно.

   – Вземете 2 с.л. цветове от невен, залейте с 2 чаши вряла вода, запарете за 15 минути, прецедете и пийте през деня.

   – При остър и хроничен гастрит се използва следната смес: плод от резене, корен от блатен аир, лайка, коренище от канапе, корен от женско биле – всички билки се приемат в равни части. Сместа се разбива добре. Залейте 1 супена лъжица смес с чаша вода. Сварете за 10 минути, налейте, покрийте за 3 часа и прецедете. Приемайте по 1 чаша инфузия вечер.

   – За лечение на гастрит с ниска киселинност се препоръчва да се ядат пресни боровинки, които увеличават секрецията на стомашен сок.

   – Пиенето на сок от бяло зеле – 0,5 чаша топло зеле 2-3 пъти дневно в продължение на един час преди хранене – е много полезно при нискокиселинен гастрит.

   – При гастрит с повишена киселинност пийте сок от пресни картофи – ¾ чаша на гладно 1 час преди хранене. На всеки 10 дни правете почивка.

щитовидна жлеза

Прочистване на далака и стомаха

   Най-добрият начин за прочистване на стомаха е ежедневното гладуване. Разбира се, трябва да постите в съответствие с правилата. Бъдете внимателни: гладуването е противопоказано при диабет, повишена функция на щитовидната жлеза, инфекциозни бъбречни увреждания, сърдечносъдови заболявания.

   Не спирайте рязко да се храните! Преминете на растителна диета няколко дни преди ежедневното гладуване. Не се отказвайте от храна през целия ден. Гладуването трябва да се провежда от закуска до закуска: т.е. след като закусите в деня на гладуването, не яжте нищо до следващата сутрин. Можете да пиете вода на малки глътки.

   В края на поста не се нахвърляйте веднага върху храната. Оттеглянето от гладна стачка продължава толкова дълго, колкото е самата гладна стачка, т.е. 24 часа. През това време се препоръчва да се консумират само натурални сокове (1 литър) и плодово пюре (500 г) на пет приема. През следващите няколко дни отново се придържайте към растителна диета.

   Препоръчително е да правите това гладуване веднъж седмично в продължение на три последователни седмици.

Поддържаща терапия за стомаха

   – Яжте по 2-3 ябълки дневно, за да подобрите храносмилането.

   – При храносмилателни смущения, особено при запек, изяждайте по едно червено цвекло (сурово или варено) дневно на гладно.

   – За да подобрите храносмилането, опитайте да намажете хляб с 1 ч.л. настърган хрян, смесен наполовина с мед, и го консумирайте преди всяко хранене.

   – Овесените ядки са меки и обгръщащи. Овесените люспи трябва да се използват вътрешно под формата на бульон: сварете 100 г люспи в 1 литър вода, докато се сгъстят. За предпочитане е да накиснете овесените ядки в студена вода за няколко часа, преди да ги приготвите.

   Нежно почистване с мед

   Пчелният мед е отличен козметичен продукт за женското тяло. За нежно почистване трябва да се разтвори в хладка вода (не повече от 40-42 °C). Ако имате намалена киселинност на стомашния сок, медът трябва да се разтвори във вода със стайна температура.

   Не приемайте повече от 120-150 г мед на ден и избягвайте захарта и сладките храни изобщо. Намалете количеството на храните, съдържащи скорбяла в диетата си: бял хляб, сладкиши, макаронени изделия и картофи.

   Медът трябва да се приема четири пъти дневно. Медът трябва да се приема три пъти преди хранене – преди закуска, обяд и вечеря, и половин час преди лягане.

   Трябва да се пие медена вода 15-20 минути преди хранене при ниска киселинност на стомаха, 1 час при нормална киселинност на стомаха и 1,5 часа преди хранене при повишена киселинност на стомаха. Курсът на лечение с мед не трябва да продължава повече от 1,5-2 месеца, като може да се провежда веднъж на всеки шест месеца.

Няколко прости правила за здрав стомах

   Балансирана диета

   Най-доброто „гориво“ за организма ни са фибрите, т.е. зеленчуците, плодовете и зърнените храни. Но трябва да консумираме по-малко мазнини. Дневната доза е 30-50 г и трябва да е от растителни мазнини.

   Количеството протеини в диетата трябва да бъде умерено: за хора с нормална физическа активност – около 1,5 г на един килограм тегло. И разбира се, трябва да пиете достатъчно течности: 1,5 литра течности (супи, чай, сокове и обикновена вода) на ден. 

   Движение

   Редовната физическа активност (фитнес, упражнения, бягане или дори ходене) е полезна за червата. 

   Не пушете и намалете алкохола

   Никотинът, алкохолът и страничните токсини разрушават и най-здравия стомах, както и червата, черния дроб, панкреаса и други органи на храносмилателната система.

   Не злоупотребявайте с болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаментиТова влияе негативно върху лигавицата на стомаха, като му пречи да работи правилно. 

   Не прекалявайте с приема на лаксативи.

   Тези хапчета, тинктури и чайове карат стомаха да се чувства „ленив“. Запекът се овладява най-добре с балансирана диета и достатъчен прием на течности.

   ДИСБАКТЕРИОЗА

   Дисбактериозата е промяна в състава и количествените пропорции на нормалната микрофлора на даден орган (главно червата), придружена от развитието на атипични микроби. Това е състояние, което се появява периодично при почти всеки човек и в повечето случаи преминава от само себе си без никакви усложнения.

   Чревната дисбиоза се появява при повечето хора поради въздействието на патогени върху нормалната чревна микрофлора. Често това е резултат от употребата на различни лекарства, които имат потискащ ефект не само върху патогенната, но и върху нормалната чревна микрофлора. За развитието на дисбактериоза допринасят и имунните дефицити, ендокринните нарушения, различни хронични заболявания, нерационалната антибиотична терапия, йонизиращата радиация и влошените условия на околната среда.

Как се проявява дисбактериозата?

   Най-често срещаните са:

  • Стомашно-чревни разстройства: оригване, киселини, гадене, подуване на корема.
  • Нарушения на изпражненията: по-често нестабилни изпражнения, диария. Запекът се появява главно при свързана с възрастта дисбактериоза, дисбактериоза, дължаща се на атеросклероза или колит.
  • Подуване на корема (метеоризъм): прекомерното образуване на газове се дължи както на повишено образуване на газове в тънките черва, така и на нарушено усвояване и отстраняване на газовете поради възпалителни промени в чревната стена. Освен дискомфорт в корема, други проблеми са вкус в устата, дискомфорт в сърцето, слабост, умора и повишена раздразнителност.
  • Коремно къркорене.
  • Коремна болка: монотонна, издърпваща и напрягаща. По-често в следобедните часове, с подуване на корема. Понякога болката може да е коликообразна.

   Други симптоми на дисбактериозата се дължат на недостиг на различни витамини и хранителни вещества. Те включват раздразнителност, депресия, промени в настроението, възпалителни промени в лигавицата на езика и устата, възпалени места в ъглите на устата, сухи устни с малки пукнатини и сухи корички, възпалителни промени в кожата на крилата на носа и назолабиалните гънки, матови нокътни плочки, косопад. Алергичните прояви не са рядкост, често под формата на хронична уртикария (сърбеж по кожата с червени петна с различна големина и форма, които изчезват безследно при подходящо лечение).

Основни принципи на лечение на дисбиоза

   На първо място е необходимо да се възстанови нормалната двигателна и физиологична активност на стомашно-чревния тракт. Всички нарушения на храносмилателната система (хроничен гастрит, колит, панкреатит, холецистит, язва на стомаха или дванадесетопръстника и т.н.), които са в основата на развитието и поддържането на дисбактериоза, трябва да се лекуват, ако е възможно.

    [За лечението на дисбактериозата конвенционалната медицина може да предпише курс на антибиотична терапия за унищожаване на патогенната и опортюнистичната микрофлора.

   След това се предприемат мерки за отстраняване на токсините от патогенната микрофлора. За тази цел лекарите предписват различни ентеросорбенти, включително диетични фибри и пектин.

   Последният етап от лечението на дисбиозата е насочен към възстановяване и поддържане на нормалната микрофлора. За тази цел се използват препарати, съдържащи живи микроорганизми, техните отпадъчни продукти, както и вещества, допринасящи за формирането на оптимална чревна микрофлора.

Традиционни методи на лечение 

   В допълнение към различните методи за прочистване на червата при бактериоза, народната медицина препоръчва средства за унищожаване на патогенната микрофлора, като полезните микроорганизми се запазват. За приготвяне на лечебни настойки се използват следните билки: жълт кантарион, блатен тъжник, анасон, репей, лечебно великденче, къпина. Ето няколко много ефективни рецепти:

   – Инфузия от жълт кантарион. Много добро антибактериално средство, но е противопоказано при хипертония. Една супена лъжица от билката Hypericum се залива със 150 мл вряла вода, загрява се на водна баня за 15 минути, за 40 минути, прецежда се, пие се по 1/3 чаша 3 пъти дневно половин час преди хранене в продължение на 2-3 седмици.

   – Инфузия от блатен аир. Това е едно от най-добрите средства за защита на стомаха. За да приготвите 1 супена лъжица нарязани корени от каламус, поставете в термос, залейте с 2 чаши вряла вода и оставете да престои 6-8 часа. Пийте топла 1/4 чаша 4 пъти дневно половин час преди хранене в продължение на 2-3 седмици.

   – При дисбактериоза с тенденция към разхлабени изпражнения (диария) се препоръчва да се използва следната колекция:

   – Корен от дюля, дъбова кора, семена от конски киселец, корен от горска сълза, тревист плевел, тревисто просо, кора от трепетлика, корен от бергения – в равни части.

   – Плодове от софора, шишарки от елша, билка от бял равнец, корен от баданум, кора от трепетлика, корен от змийско кокиче, кора от дъб – еднакво.

   – При дисбактериоза с тенденция към запек се препоръчва събиране:

   – Мента, детелина, корен от глухарче, цветове от лайка, листа от касис, корен от репей – в равни части.

   – Лист от смрадлика, билка от живовляк, билка от мента, лист от касис, корен от ревен, трева от лобода, трева от подбел – в равни части.

   Подготовка на колекцията: 2 супени лъжици от натрошената колекция се заливат с 1 литър вряла вода, кипват се, варят се на слаб огън в продължение на 10 минути в затворен съд, отцеждат се с тревата в термос, за една нощ се настояват. Приемайте през деня по 100-150 ml 30 минути преди хранене. За да подобрите вкуса, можете да добавите мед, захар, сладко. Курсът на лечение – 3-4 месеца. След това направете почивка за 10-14 дни, сменете колекцията и продължете лечението.

   Приемането на лечебни растения се препоръчва да се комбинира с прием на биологични лекарства: бифидумбактерин, лактобактерин, бификол и др. Курсът на лечение с биологични средства е поне 1 месец. През първите 2 седмици от лечението може да настъпи леко влошаване на здравето – това се дължи на абсорбцията на токсините на умиращите патогенни бактерии в кръвта.

   Лечение с чесън. В борбата с дисбактериозата народната медицина успешно използва и чесъна – невероятен природен антибиотик, който има лечебна сила. Препоръчва се да се яде без хляб и сол по една скилидка на гладно сутрин и вечер преди лягане в продължение на 1-2 седмици, докато изчезне диспепсията в червата.

Нежни начини за прочистване на червата

    Почистване на полифена

   Полифен – вещество от растителен произход, ентеросорбент, който абсорбира и привлича патогенни микроби и соли на тежки метали, както и различни токсини и излишен холестерол, като ги извежда от организма.

   Единственото противопоказание за този метод на пречистване е острата фаза на заболяването.

   Курсът на лечение е 7-10 дни, като след едноседмична почивка се повтаря.

   В аптеката купете една опаковка Polifepan, изсипете съдържанието ѝ в буркан и го напълнете със студена преварена вода, така че водата да надвишава нивото на Polifepan с около два пръста. За прочистването вземете една чаена лъжичка от препарата от буркана и я залейте с около половин чаша вода. Прочистването се извършва по следната схема: четири пъти дневно се приема по една чаена лъжичка Polifepan с вода един час преди хранене. През дните на прочистване трябва да се храните само с вегетарианска храна и някои млечни продукти. Храната трябва да се приема четири пъти дневно, като последното хранене е в 18 часа.

   Прочистване на червата с растителни влакна

   Фибри от фино смляна и след това запарена шипка или гранули от морски тревисти водорасли (в изсушен вид) е най-добре да се приемат вечер, 2-3 часа след вечеря, 1/2 ч.л. Преминавайки през червата, те набъбват и енергично пренасят със себе си натрупаните там блокажи.

жена

 

   ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО ЖЕНА!

   Обичайте себе си!

   Какво означава да обичаш себе си? С какво сме толкова добри, че да го правим? И трябва ли изобщо да го правим? Въпросите са много, но си заслужава да се замислите върху тях.

   Да обичаш е глагол, така че става дума за действие. Грижете се за себе си, слушайте се, опитайте се да се разберете. Научете се да обичате себе си. Любовта е работа, тя е труд, тя е действие.

   И така, как се ражда любовта? Ако любовта е действие, то тя се ражда, когато правим нещо за нея. Защо например обичаме домашни любимци? Защото влагаме много в тях. Любовта ни към тях включва грижи, образование, обучение, внимание. Така ден след ден се създава силна връзка и те се превръщат в наше семейство.

   Нещо подобно се случва и с децата. Това е особено забележимо, когато става дума за осиновени деца – заедно с грижата за тях се ражда и любовта. С течение на годините ги обичаме така, както бихме обичали собствените си деца.

   Любовта се ражда, когато изпълняваме дълга си към другия човек. Грижим се за тях с чисто сърце, правим каквото можем за тях, отделяме им време и внимание. Оказва се, че любовта се ражда от малките неща в ежедневието – постъпки, думи, действия, грижа. Можете да обичате себе си по същия начин: механизмът е същият като по-горе, но усилията са насочени към вас самите.

Психологическа практика: няколко стъпки към любовта към себе си

  •    Първа стъпка. Отделете време за себе си – поне половин час на ден, когато можете да правите това, което обичате, в тишина и уединение. Прочетете нова книга, изпейте песен, помолете се, рисувайте или се изкъпете. Бъдете постоянни към себе си – отделяйте време за себе си постоянно, а не само от време на време. И не забравяйте: да обичаш е глагол!
  •    Втора стъпка. Грижете се за тялото си, то играе важна роля в живота ни. Превърнете грижата за себе си в ежедневен ритуал. Помогнете си да се справите със стреса. Грижете се за тялото си, все пак то е толкова красиво! Запишете се на масаж, посещавайте редовно салон за красота и не пренебрегвайте маникюра и педикюра. Поглезете се с ароматни вани със свещи и розови листенца. Упражнявайте се или участвайте в курс по танци или гимнастика.
  •    Трета стъпка. Погрижете се за диетата си. Това, което влиза в тялото ви, е също толкова важно. Искате да помогнете на любимия си човек да стане по-здрав и красив, нали? Тогава защо все още измъчвате тялото си с нездравословна храна? Какво има в хладилника и по рафтовете – газирани напитки, сладкиши, пържени храни, прекалено пикантни храни? Спрете най-после да храните любимия си човек с бързи храни и полуфабрикати!
  •    Четвърта стъпка. Не забравяйте да общувате пълноценно. Избягвайте тези, които ви унижават, осмиват, малко оценяват. Намерете си компания от съмишленици, които винаги ще ви подкрепят и помагат.
  •    Пета стъпка. Бъдете добри, като вършите добри дела. Направете живота на хората около вас по-добър, като им доставяте радост. Това ви позволява да мислите по-малко за проблемите си и помага да повишите самочувствието си.

   Не пестете енергия, за да се грижите за себе си! Не забравяйте себе си в ежедневния поток на живота. Не се крийте в най-отдалечения ъгъл на живота си. Това се нарича любов към себе си. Тя не се ражда веднъж завинаги: любовта е постоянен процес на грижа и внимание. И само ако познавате това чудо, можете да го пренесете в света, да го споделите с другите и да осветите целия свят. 

   Утвърждения за любов към себе си

   В безкрайния поток на живота, от който съм част, всичко е красиво, цялостно и съвършено.

   Живея в хармония и съгласие със себе си и с всички, които познавам. В дълбините на душата ми има неизчерпаем извор на любов. Позволявам й да излезе и любовта изпълва сърцето ми, тялото ми, душата ми, ума ми, цялото ми същество. Колкото повече любов получавам, толкова повече давам. Този източник е неизчерпаем!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *