Сърдечните заболявания все по-често преследват хора

Сърдечните заболявания все по-често преследват хора

    Сърдечните заболявания по-често преследват хора, които страдат от липса на любов или се смятат за недостойни за това високо чувство, или пък се страхуват и избягват дълбоката, сърдечна обич. Често деликатната душа се крие зад маска на бездушие и емоционално отдръпване.

   Освен това сърдечносъдовите заболявания са тясно свързани с черти на характера, като амбициозност и високи изисквания към себе си. Такива хора възприемат много остро всички неуспехи и поражения, което оставя белези в душите и сърцата им. Тези, които реагират на всякакви проблеми с пристъпи на раздразнение, гняв и ярост, са изложени на голям риск. Подобни реакции удвояват риска от сърдечен удар. Съществуват и доказателства за пряка връзка между агресията и гнева и развитието на атеросклероза. Известно е, че високото кръвно налягане увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Лекарите дори са изготвили психологически профил на хипертоник. Основните му черти: упоритост, сприхавост, твърдоглавие, постоянно недоволство от всичко и всички, желание да учи другите. А дали такъв човек е симпатичен? Изводът е неизбежен: любовта и толерантността към другите не само помагат за постигане на успех в личния и професионалния живот, но и предпазват сърцето от болести!

 

Сърдечните заболявания все по-често преследват хора

   Утвърждения за здравето на сърцето и кръвоносните съдове

   Сърцето ми бие в ритъма на любовта.

   Връщам радостта в самия център на сърцето си. Изказвам любовта си към всички.

   В мен свободно циркулират нови радостни идеи.

   Радостта тече свободно в мен. Аз съм в мир с живота.

   УПРАЖНЕНИЕ ЗА СЪДОВЕТЕ

   Първото нещо, което трябва да започнем да правим за здравето на кръвоносните си съдове възможно най-скоро, е да ги упражняваме постоянно. Да, кръвоносните ни съдове също се нуждаят от упражнения – за да поддържат нормалния си тонус. Как го правим? По всякакъв начин можем да ги накараме да се свиват и разширяват. Кръвоносните ни съдове трябва да бъдат научени да работят правилно – да изпомпват кръв и да ни затоплят дори в студено време, да снабдяват с кръв, кислород и хранителни вещества всички органи и тъкани и да регулират кръвното налягане. Съществуват някои прости и общодостъпни начини за трениране на кръвоносните съдове: масаж, топлина и студ, упражнения, автогенно обучение (самоиндуциране на усещания в тялото).

Методи за хидротерапия за укрепване и подобряване на здравето на съдовете

   Хигиенни вани

   Водната терапия е много мощно средство за укрепване и подобряване на състоянието на кръвоносните съдове. Най-подходящото време за хигиенна баня е вечер, преди лягане. Препоръчителната температура е между 37 и 40°C. Банята трябва да продължи около 10 минути. В края на процедурата направете кратък самомасаж с масажна четка. Характерът и общият модел на масажните движения са: кръгови движения, които започват от пръстите на краката към сърцето, след което започват от ръцете също по посока на сърцето.

   След банята се изплакнете под душа и се увийте в затоплена кърпа или халат. Кожата ви ще бъде розова, а тялото ви ще бъде приятно топло. След такава баня ще спите много добре.

   Ако сутрин си взимате вана, в края й трябва да масажирате тялото си със суха четка или ръкавица. Масажът с влажна ленена кърпа има чудесен ефект.

   Билкови бани

   Билковите бани имат особено значение за хидротерапията. По принцип всички билкови бани се приготвят по един и същи начин. Вземете една билка или смес от билки (100 г сухи билки или 600 г пресни билки). Залейте с 1 литър студена вода, оставете да заври и накиснете за 1 час на топло място. Изсипете прецедената инфузия в подготвена топла или индиферентна вана (36-38 °С). Продължителността на процедурата е 20-25 минути. След това трябва да престои поне 2 часа. Такива бани трябва да се правят всеки втори ден в продължение на един месец.

   – Баните с настойки от лайка, коприва, риган, последователност и живовляк повишават жизнеността, повишават устойчивостта към неблагоприятните влияния на околната среда, имат подмладяващ ефект, като правят кожата по-еластична.

   – Баните с добавка на дъбова кора са противовъзпалителни. Те често се препоръчват при кожни заболявания и разширени вени.

   – Ваните с мащерка подобряват метаболизма, успокояват нервната система, показани са при неврози и безсъние. Често се препоръчва за хора, които изпитват стрес и нервно напрежение на работното място.

   – Ваните с валериана успокояват нервите, помагат за намаляване на кръвното налягане и облекчават синдрома на хроничната умора.

   – Ваните с иглолистни дървета също така успокояват нервната система и нормализират съня. Обикновено те се препоръчват на хора, чиято работа е свързана с напрегната умствена работа.

   Контрастен душ

   Това лечение има много положителен ефект върху кръвоносните съдове и съединителната тъкан, като ги втвърдява и укрепва.

   Контрастният душ функционира по следния начин. Топлата вода действа отпускащо, а студената тонизира мускулите и съдовете. Редуването на свиване и разширяване на кръвоносните съдове кара кръвта да тече по-активно през вените. Подобрява се кръвообращението на тъканите и органите, засилват се метаболитните процеси в тях и организмът се изчиства интензивно от токсините и отпадните продукти на метаболизма.

   Започнете с топла вода и постепенно увеличавайте температурата, докато се появи пара. След това преминете към студена вода и бързо се полейте с нея. Фазата на студената вода трябва да бъде поне два пъти по-кратка от тази на горещата вода. Повторете процедурата 3-6 пъти и завършете с хладка или студена вода. След това разтрийте с твърда кърпа, докато кожата ви се зачерви.

   Температурният градиент трябва да бъде 6-7°C за хората без топлина и 20°C или повече за тези с топлина; колкото по-силен е градиентът, толкова по-силен е ефектът от лечението. Контрастният душ винаги трябва да оставя приятно усещане!

Съдов масаж

   Този масаж се извършва по тибетския метод. Той възстановява баланса на съдовата система. Масажът може да се прави в седнало или изправено положение.

   – Вдигнете ръцете си с дланите към себе си до нивото на гърдите, като пръстите са сплетени. След това бавно и с усилие ги издърпайте, така че пръстите накрая да се разтворят.Повторете 5-10 пъти.

   – Сплетете малките пръсти на ръцете и ги издърпайте, докато малките пръсти се раздалечат. След това направете същото с безименните, средните, показалеца и палеца.

   – Стиснете малкия пръст на дясната ръка между средния и показалеца на лявата ръка, след което го издърпайте. Правете това упражнение с всички пръсти на двете ръце.

   – Затворете дланите си и ги разтрийте добре.

Добро хранене за укрепване и лечение на мозъчните кръвоносни съдове

   Никога не яжте големи порции. Ако в стомаха има много храна, за нейното смилане се отделя голямо количество кръв от общото кръвообращение. Ако имате проблеми с кръвоносните съдове, преяждането може да причини слабост, шум в ушите, замайване и дори припадък. Пийте кафе в умерени количества, но избягвайте кока-колата, тъй като пиенето на големи количества съдоразширяващи напитки може да доведе до сериозни съдови проблеми.

   За да поддържате кръвообращението си, трябва да пиете поне един и половина до два литра вода на ден и да ядете много плодове и зеленчуци (с изключение на банани). Малко сол също не вреди на организма ви.

   ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА ЗА УКРЕПВАНЕ НА СЪРЦЕТО И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

   Рецепти за укрепване на кръвоносните съдове

   – Смесете 1 ч.л. мед, сока на 1/2 лимон и 3/4 чаша преварена вода. Пийте веднъж дневно преди лягане.

   – Индийска смес. Състои се от смлени орехи, кайсии, сини сливи, настъргана лимонова кора, султани и мед в свободни пропорции. Приемайте го всеки път след хранене в продължение на един месец. След това можете да направите почивка и да възобновите профилактиката след един месец.

   – Смесете мед и цветен прашец в равни пропорции и приемайте по 1 ч.л. 3 пъти дневно преди хранене. Курс на лечение – 1,5-2 месеца.

   – Яжте по 2-3 скилидки чесън дневно. Можете да дъвчете магданоз или резенче лимон, за да отблъснете миризмата на чесън.

   – Смесете 2 скилидки чесън, нарязани ядки от 10 ореха, 1 супена лъжица растително масло (нерафинирано). Получената смес се намазва върху хляб и се консумира.

Методи за прочистване на съдовете

   Прочистването на съдовете има положителен ефект върху организма, тъй като отмива „плаките“ от кръвоносните съдове и ги прави еластични и гъвкави. В резултат на това атеросклерозата значително намалява, вероятността от инфаркт и инсулт намалява, а главоболието изчезва. С помощта на изброените по-долу методи е възможно да подобрите зрението, слуха, да се справите с разширените вени на краката.

   Народната медицина предлага следните методи за прочистване на кръвоносните съдове:

   – Вземете по 15 г корен от валериана и листа от маточина, 50 г билка бял равнец. Залейте 2 ч.л. колекция с 1 чаша вода и оставете на студено място за 3 часа, след което сварете, охладете и прецедете. Пийте на няколко етапа през деня. Пълният курс на пречистване – 3 седмици.

   – Японската софора прочиства кръвоносните съдове от органични отлагания. Вземете 50 г плодове или цветя, настоявайте 30 дни в 500 мл водка. Щам. Приемайте по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден. малко по-слаби работи инфузия от Sophora: 1 супена лъжица. цветове, залейте с 1 чаша вряла вода, настоява 1 час, изцедете. Приемайте по 1/3 чаша 3 пъти дневно. Курсът на пречистване – 3-4 месеца.

   – Белият имел премахва неорганичните отлагания от кръвоносните съдове. Смелете билката имел на брашно, 1 ч.л. Залейте 1 чаша вряла вода в термос и оставете за една нощ. Пийте по 2 супени лъжици 2 пъти дневно. Курсът на пречистване е 3-4 месеца.

   – Следващият метод на прочистване не само помага на кръвоносните съдове, но и укрепва, прочиства и съживява сърцето. Извършва се за 2 седмици. За всеки ден са ви необходими 3 лимона и 1 литър мляко. Изпийте чаша мляко сутрин на гладно и след това сока на един лимон. Повторете същата процедура по обяд и след това преди лягане. Препоръчително е по време на прочистването да се храните само с растителна храна.

   Ако възникне проблем и имате нужда от спешна помощ

   Съветите, дадени по-горе, са по-скоро превантивна мярка за поддържане на доброто състояние на кръвоносните съдове или за укрепването им. Но също така е много важно да се помнят случаите, когато заболяването е неочаквано и превантивните мерки не помагат.

   На първо място, това са случаите, в които трябва незабавно да се потърси лекар, без да се разчита на методи за самопомощ.

   Затова наберете номера за спешни случаи, ако вие или ваш близък

   – „горното“ ви кръвно налягане се е повишило до 200 или повече градуса;

   – Силна болка в сърцето, гърдите, лявата лопатка, която не отшумява в продължение на 15 минути или повече и не се облекчава от нитроглицерин.

   Първият случай е хипертонична криза, а вторият – възможен сърдечен удар.

   В случай на хипертонична криза, преди да пристигне лекарят, направете следното: седнете или легнете, така че главата да е повдигната, осигурете свеж въздух, поставете загряваща подложка на краката, на челото – студен компрес, вземете, разреден с малко вода, толкова капки Corvalol, колкото е възрастта на пациента, дори ако възрастта вече е солидна, не се страхувайте, ако дори трябва да „изкопаете“ почти целия флакон. Не яжте и не пийте нищо. Когато лекарят пристигне, той може да приложи силно лекарство интравенозно.

   При съмнение за инфаркт трябва спешно да се вземат таблетки нитроглицерин, да се осигури пълна почивка и да се постави иприт там, където болката е най-голяма.

   Ако някой падне и припадне пред вас, това може да е припадък или инсулт. Инсултът може да се разпознае и по признаци като малинов или пурпурнолилав цвят на лицето, асиметрия на лицето и парализа на единия или двата крайника. Ако има и най-малкото съмнение за инсулт, незабавно се обадете на бърза помощ или на парамедиците. Ако е само припадък, поставете пациента с леко повдигнати крака и главата надолу, излезте на чист въздух, поставете на гърдите и лицето кърпа, напоена със студена вода, помиришете амоняк, разтрийте слепоочията с оцет или одеколон, разтрийте ръцете и краката му. Ако това не помогне, извикайте линейка.

   Това са спешни случаи. За да ги избегнете, доколкото е възможно, не пропускайте да се консултирате с лекар дори когато на пръв поглед има не особено значими симптоми:

   Често главоболие, често повишаване на кръвното налягане (кръвно налягане от 120 на 80 се счита за нормално).

    Не забравяйте, че ако болестта е стигнала достатъчно далеч, медицината може да предложи само едно – облекчаване на симптомите. Но ако заболяването вече се е развило, предписаните от лекаря средства не трябва да се пренебрегват.

   Разбира се, важно е да се разбере, че лекарствата, които намаляват кръвното налягане, не лекуват хипертонията – те могат само временно да облекчат нейните симптоми. Но ако налягането е наистина високо, то трябва да се понижи, защото никога не трябва да го търпите и да чакате да премине от само себе си. Затова, ако лекарят ви го предпише, вземете го, но не забравяйте да следите реакцията си към него. Ще откриете, че нещо ви подхожда повече, нещо по-малко, и ще намерите най-доброто средство за вас.

   Има лекарства за хипотония – напр. камфор, кордиамин. Но в случай на ниско кръвно налягане лекарите често се ограничават със съвети за пиене на силен чай и кафе, като по същество не предлагат никакво лечение.

   Когато става въпрос за атеросклероза, има лекарства, които намаляват нивото на холестерола в кръвта. Обикновено те се предписват, когато процесът на образуване на атеросклеротични плаки е силно изразен и заболяването е силно занемарено. Тези лекарства могат да се приемат само по съвет на лекар и под негово наблюдение. Ако е много тежко, може да се извърши процедура за обмен на кръвна плазма. Но за да се спре поне атеросклеротичният процес, тази процедура трябва да се прилага многократно.

   При съдови заболявания като разширени вени и хемороиди има мехлеми, кремове и свещички, които помагат за облекчаване на симптомите, но за радикално отстраняване на тези заболявания медицината може да предложи само операция.

   Когато приемате лекарства, предписани от лекар, винаги помнете, че това не е лечение, а само изкуствено и временно поддържане на организма в повече или по-малко приемливо състояние. Веднага щом спрете да приемате хапчета за кръвно налягане, кръвното ви налягане отново ще се повиши и митът, че сте излекувани, ще се разсее.

   И така, какво да правим? Помислете как можете да възстановите здравето си по друг начин. Те са много. Основното нещо е да не мислите, че лекарят ще ви излекува без никакви усилия от ваша страна, а да се опитате да направите колкото се може повече за здравето си. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да не оставяте болестта да се развие – отървете се от нея в ранен стадий. Нека разгледаме всички възможни методи и средства за възстановяване.

   Хипертония

   Хипертонията е едно от най-разпространените сърдечносъдови заболявания, което се среща при 10-15% от населението на света. Хипертонията е основен рисков фактор за усложнения като мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, бъбречна недостатъчност и нарушения на зрението. Основната проява на хипертонията е повишаване на кръвното налягане над 140/90 mmHg, традиционно съчетано с нарушения на съдовия тонус в различни органи. Поради редица причини съдовете стават крехки и нееластични. Те губят способността си да се разширяват, както е необходимо, за да изтласкват кръвта с необходимата сила. Просветът на съдовете намалява, поради което кръвта оказва прекомерно налягане върху стените на съдовете. По-високото кръвно налягане принуждава сърцето ни да работи по-усилено. Интензивната работа изтощава сърцето, води до отслабване на стените му и може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Психологически семинар: реагиране по правилния начин

   Хипертонията е едно от най-често срещаните психосоматични заболявания. На първо място, тя засяга хора, които са вътрешно напрегнати, недоверчиви, страхливи, неспособни да приемат ситуацията, да приемат живота такъв, какъвто е, страдащи от факта, че нещо не ги устройва в живота им, или от това, че не виждат възможност да се справят с несгодите или да променят ситуацията, която не ги устройва.

   Вероятно вече имате апарат за измерване на кръвното налягане и постоянно следите кръвното си налягане. Наблюдавайте себе си: кога се повишава?

   Ако кръвното ви налягане скочи, това означава само едно: реагирате на нещо неподходящо в тази ситуация. Може би реагирате прекалено остро, защото сте прекалено зависими от чуждото мнение или искате да бъдете добри с всички. Може би искате това подсъзнателно, но не го осъзнавате. Осъзнайте го. Анализирайте ситуацията. Помислете: струва ли си да полагате усилия, ако жертвате здравето си? Струва ли си жертвата? Струва ли си да преразгледате отношението си и да приемате нещата по-лесно и по-просто? Научете се да се примирявате със собствените си и чуждите недостатъци, откажете се от максимализма, когато искате „всичко или нищо“. Който иска „всичко“, обикновено получава „нищо“ и куп сърдечносъдови заболявания. Научете се да се задоволявате с малко и тогава ще се научите да постигате много лесно и без стрес. Откажете се от прекомерните си очаквания към хората и света и ще се почувствате така, сякаш тежък товар е паднал от раменете ви, а заедно с него ще спадне и високото ви кръвно налягане.

   Утвърждения за високо кръвно налягане

   С радост оставих миналото. Спокоен съм.

   В главата ми нахлува спокоен мек поток от енергия. Покрай гръбнака ми се разнася мека, приятна светлина, която постепенно, плавно изпълва цялото ми тяло.

   Кръвоносните ми съдове функционират правилно. Имам млади, здрави, еластични съдове. Кръвното ми налягане се понижава.

Възможно ли е да се излекува хипертония?

   Хипертонията се отнася до редица хронични заболявания, които не могат да бъдат излекувани завинаги. Въпреки това тя е управляема – избягването на обострянията и усложненията ви позволява да запазите доброто си здраве и работоспособност за много години напред.

    Не само постоянната и подходяща терапия е важна за пациента с хипертония. Освен това трябва да промени начина си на живот и да се отърве от лошите си навици. Само комбинацията от тези два фактора ще позволи да се поддържа оптимално кръвно налягане през целия живот.

   Лечението трябва да се провежда на етапи, в зависимост от това как тялото ви реагира на предприетите мерки. Като начало, без никакви лекарства, просто се опитайте да направите някои промени в начина си на живот. Това може да е достатъчно, за да понижите кръвното си налягане.

Принципи на немедикаментозно лечение на хипертония

  •    Спрете да пушите;
  •    намаляване на наднорменото телесно тегло;
  •    намаляване на приема на готварска сол;
  •    намаляване на консумацията на алкохол;
  •    диетична терапия;
  •    повишена физическа активност;
  •    масаж;
  •    приемайте пептиди и пептидни биорегулатори
  •    фитотерапия.

   Ако 3 до 4 месеца нефармакологично лечение не покаже трайни положителни резултати или ако заболяването е преминало в по-сериозен стадий, Вашият лекар ще Ви предпише фармацевтични продукти.

Ако внезапно се почувствате зле

   Ако кръвното ви налягане внезапно се повиши, непременно се обадете на лекар или, ако се чувствате много зле, на бърза помощ. До пристигането на лекаря се опитайте да предприемете следните мерки:

   – заемете полуседнало положение в леглото или на стола;

   – затопляне на стъпалата и подбедриците с подложка за затопляне, гореща вана за крака или подбедрици;

   – приемайте перорално Corvalol (или Valocordine) (30-35 капки) и допълнителна доза от това, което приемате редовно;

   – ако имате болка в гърдите, незабавно приемете нитроглицерин под езика си;

   – да се въздържате от хранене;

   – ако имате силно главоболие, вземете диуретична таблетка, ако сте използвали такава преди.

Билково лекарство за хипертония

   Фитотерапията при лека до умерена хипертония допринася за значително и трайно понижаване на кръвното налягане. Съставът на колекцията обикновено включва билки, които имат спазмолитично, седативно, диуретично действие.

   Инфузиите и отварите от лечебни растения трябва да се приемат продължително време, като се правят малки 5-10-дневни почивки на всеки 2-3 месеца. За жените се препоръчва да правят почивки по време на менструация.

   Ето няколко изпитани рецепти.

   – Смесете равни части от билката майчин лист, корени от валериана, семена от кимион и копър. 1 супена лъжица смес за чаша вряла вода, влива се 1 час. Пийте топла 3 пъти дневно по 1/3 чаша.

   – Вземете 15 г билка от майчин лист, залейте я с чаша студена преварена вода. Съхранявайте в затворен съд в продължение на 12 часа. Приемайте по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно един час преди хранене.

   – Вземете 2-3 супени лъжици съцветия от невен, залейте с 0,5 литра вряла вода, настоявайте 1 час. Пийте по 1 чаша топла инфузия 3-4 пъти дневно, за предпочитане преди хранене, като добавите мед на вкус.

   – Вземете 1 с.л. сушени плодове от глог-червен, залейте с чаша вряла вода, киснете 2 часа на топло място (във фурната, на котлона), прецедете. Инфузията се приема по 1-2 с.л. лъжица 3-4 пъти дневно преди хранене.

   – Сок от черна арония. Приемайте 3 пъти дневно 30 минути преди хранене в продължение на 14 дни.

   – Настържете хряна, залейте с 1 чаша преварена вода, оставете за 24 часа, след което прецедете. Вземете 2 супени лъжици от получената маса, добавете 1 чаша прясно изцеден сок от моркови и цвекло, 1 чаша мед и сока на 1 лимон, разбъркайте. Приемайте по 1 с.л. 2-3 пъти дневно 2-3 пъти след хранене (или един час преди хранене). Сместа може да се съхранява в хладилника.

„ридаещ дъх“

   Овладейте едно средство за облекчаване на стреса и изцеление, наречено „плачещо дишане“. Непрекъснатото прилагане на този метод позволява в много случаи да се отървете напълно от болестта.

   Този метод, разработен от академик Юри Вилунас, много успешно се използва за лечение на всички сърдечносъдови заболявания и най-вече на хипертония. Препоръчва се и за здрави хора като превантивна мярка. Освен това този метод позволява на тялото да извърши естествена саморегулация, да се отърве от стреса, да достигне до състояние на спокойствие, да регулира нормалното функциониране на нервната система.

   Научете се как да дишате „хлипайки“.Това е просто: трябва да отворите устата си и да си поемете плитко въздух, за да издадете (шепнешком, почти безшумно) кратък звук „а“. Оказва се нещо като кратък плач. След това също с устата си направете дълго издишване, по време на което тихо можете да прошепнете звука „хо-о-о-о“. Устните се разтягат в тръба и образуват отвор с размер на орех. Не трябва да издишвате целия въздух напълно, а само толкова, колкото ви е приятно.

   След като издишате, задръжте дъха си за една-две секунди и повторете процеса. Започнете с няколко минути такова дишане, но повтаряйте това упражнение 5-6 пъти дневно. По време на такова дишане се премахва старото напрежение, скоби, страхове отиват, освобождаване на неприятни емоции. Ще се отървете от стреса и заедно с това ще нормализирате налягането, за което можете да сте сигурни още от първите уроци.

  Хипотония

   Ниското кръвно налягане е много често срещано явление, според данните 30-50% от жените (хипотензивните мъже са много по-малко). Хипотонията не е по-висока от 100/65 mmHg при мъжете и 95/65 mmHg при жените. Хипертонията обикновено се среща при хора на средна и напреднала възраст, но хипотония се среща и при по-млади хора, по-специално при момичета и жени на възраст под 35 години.

   Досега лекарите не са сигурни какво е хипотония – самостоятелно заболяване, симптом на някаква друга патология или състояние на организма, при което се понижава тонусът на венозните съдове, забавя се кръвообращението и в резултат на това – спада, общият тонус.

   Признаците на хипотония са много разнообразни и често не се появяват едновременно. Хипотоникът може да се чувства отпаднал, апатичен и като цяло слаб. С течение на времето паметта се влошава, появява се разсеяност и се намалява работоспособността. Хипотензивните хора често изпитват недостиг на въздух при малко физическо натоварване, чувстват се така, сякаш нямат достатъчно въздух, поради което постоянно се прозяват. Понякога се появява припадък. Обикновено хората с ниско кръвно налягане сутрин се чувстват безсънни, „събуждат се“ само след два часа, следобед отново се отпускат, за да се съживят по-близо до вечерта.

   Хипотензивни пациенти често имат главоболие, което може да е свързано с промени в атмосферното налягане, обилно хранене, продължително стоене на крак. Такива хора могат да бъдат раздразнителни и емоционално нестабилни, да мразят обществения транспорт и опашките и да са изключително зависими от сезона и времето. Най-добри са в студените дни.

   За щастие хипотонията, макар и да влошава значително качеството на живот, не води до тежки последици като инфаркт и инсулт, каквито са възможни при хипертонията. Известно е, че хроничната хипотония възпрепятства развитието на атеросклероза, като предотвратява запушването и разрушаването на кръвоносните съдове.

Психологически семинар: Вярвайте в себе си!

   Хипотонията обикновено е свързана с общо понижение на тонуса на организма. И тя се понижава от факта, че сте пасивни, не вярвате в себе си, страхувате се да действате. Помислете защо се страхувате да си поставяте цели и да ги постигате. Кой ви е внушавал, че не сте способни на нищо, че не успявате? И най-важното – защо повярвахте на това предположение, защо го сметнахте за вярно? В детството си може и да не сте имали опит, но сега, като възрастен, можете да преразгледате ситуациите, в които са ви карали да вярвате в себе си, и да осъзнаете, че всъщност този, който ви е карал да вярвате, не е прав и нямате причина да мислите лошо за себе си.

   Възпитавайте това чувство на увереност в себе си всеки ден. Казвайте си по-често: „Мога да го направя!“ И непременно предприемете действия. Поставяйте си цели и преследвайте желанията си. След това кръвното ви налягане ще се нормализира. Естествено, не трябва да забравяте за физическата активност. По-често преодолявайте пасивността и мързела си.

   Утвърждения за ниско кръвно налягане

   Избирам да живея с радост в настоящето. Животът ми е изпълнен с радост.

   Обичам всичко в себе си – до най-малкия детайл!

   Приемам своята индивидуалност. Всяка сутрин се събуждам с чувство на спокойствие и увереност за бъдещето!

Как да възстановите нормалното си кръвно налягане

   Тъй като хипотонията е по-рядко срещана от хипертонията и за разлика от нея не води до толкова тежки последици, няма много медицински методи за борба с нея. Лекарите обикновено предписват общи стимуланти при ниско кръвно налягане. Главоболие, сърдечен дискомфорт, болки в ставите и мускулите могат да се лекуват с кофеин в комбинирани продукти (цитрамон, пирамин). Всички усилия за борба с хипотонията трябва да са насочени към повишаване и укрепване на жизнеността.

   – Преди всичко се старайте да спите достатъчно. Сънят между 9 и 11 часа не е лукс, а жизнена необходимост за всички пациенти с хипотония.

   – Всяка сутрин вземайте контрастен душ, след което разтривайте тялото с мека ленена кърпа. Преходът от топло към студено не трябва да е рязък. Можете също така да тренирате кръвоносните си съдове в сауната, но го правете бавно и внимателно.

   – Не забравяйте за сутрешните упражнения. Трябва да го правите всеки ден в продължение на поне 5 минути в добре проветрена стая. Приучете се към дейности на открито: разходки, плуване, спорт – неща, които не изискват от вас голяма физическа активност.

   – През деня (колкото е възможно по-често) масажирайте цялото тяло с твърда суха четка.

   – Вечерта направете следната процедура: напълнете ваната с 20 см вода (с температура между 10 и 18 °C). Вървете няколко минути по дъното на ваната, като вдигате краката си рязко над повърхността на водата. След това избършете краката си до сухо, обуйте вълнени чорапи и се разходете енергично из стаята, докато краката ви се затоплят.

Какво да ядете, когато сте с хипотония

   Яжте поне 4 пъти дневно. В диетата предпочитайте храни, богати на витамини (особено А, С и Р), които имат положителен ефект върху функцията на нервната система и кръвоносните съдове. Плодовете, горските плодове и зеленчуците (особено ружата, касисът, лимоните, шипките, киселецът, облепихата и морковите) са отлични източници на витамини. Същото важи и за говеждия черен дроб, маслото, яйцата, кета и хайвера от есетра.

    Съществува чудесно народно средство, благодарение на което можете да се отървете от явленията на хипотония за две седмици. Вечерта и сутринта изяжте филийка черен хляб (тип „Бородински“) със скилидка чесън и я залейте с преварено мляко. След това измийте зъбите си.

   Обичате ли кафе? Перфектно! По правило всички хипотензивни хора страдат от кофеин, тъй като тази напитка повишава кръвното налягане. Но: хипотониците трябва винаги да добавят сандвич със сирене и масло към сутрешното си кафе. Сиренето е идеално от гледна точка на съотношението между мазнини и сол, а е известно, че солените и мазните храни повишават кръвното налягане. Така че за човек с хипотония сутрешната чаша кафе и няколко сандвича със сирене са вид терапевтична процедура.

   Силният зелен чай е полезен и за кръвното налягане.

Използване на естествени стимуланти

   Растения като лимонова трева, левзея, родиола розеа и женшен са добри съдови стимулатори. Купете тинктура от някое от горепосочените растения в аптеката и я приемайте два пъти дневно (30 минути преди закуска или обяд), по 20 капки, разредени в четвърт чаша вода. Курсът на лечение е 3 седмици, след което се прави почивка за един месец и курсът се повтаря отново.

   Покълнала пшеница за хипотония

   За покълване вземете 80-100 грама пшеница, измийте я 2-3 пъти в течаща вода. Изберете повредени или неузрели зърна. Поставете измитата пшеница в порцеланов или друг съд (на слой, не по-дебел от 2-3 см). Налейте вода върху пшеницата, така че да покрие леко горния слой. Покрийте пшеницата с марля и я оставете на достатъчно топло място (до 22 ºC). След 24-30 часа ще се появят бели кълнове. След като достигнат дължина 2-3 mm, зърната трябва да се измият добре.

   Пшеничните зърна трябва да се дъвчат бавно и внимателно. За да улесните процеса, кълновете могат да се смелят в месомелачка или кафемелачка.

   Понякога тези кълнове се използват за приготвяне на пшенично мляко, което е също толкова полезно. Добавете 1-1,5 чаши вода към смляната пшеница, разбъркайте до гладка смес, изстискайте и изпийте за ваше здраве.

   ВЕГЕТАТИВНО-СЪДОВА ДИСТОНИЯ

   Нашите прабаби и прадядовци са го наричали „мърморене“, през миналия век е било причислявано към неврастеничната болест, а дори и днес малко лекари са склонни да поставят точна диагноза на това мистериозно заболяване. Така или иначе, това все още е една от най-често срещаните диагнози в медицината.

Психологически семинар: Изкуството да се предаваш

   Съдовата дистония често се развива при жени, които се стремят да не отстъпват по нищо на мъжете и да постигнат успех в живота с мъжки средства. Оттук – свръхнапрежение и невроза, защото отстъпвате от истинската му природа, опитвайки се да „прескочите главата си. Помислете защо се нуждаете от него. Ще успеете, но когато започнат по-сериозни заболявания (а те ще започнат, ако не вземете мерки), тогава този успех няма да ви направи щастливи, а и е малко вероятно някой друг да има нужда от него. Опитайте се да се отпуснете, да се успокоите, поне за известно време да оставите нещата да се развиват, да оставите събитията да се развиват, като се откажете от контрола върху тях и от желанието да не пропуснете нищо – и състоянието ви ще се подобри. Трябва да се научите да съзерцавате и поне от време на време да не бързате.

   За лечението на дистония е необходимо да се премахнат конфликтите вкъщи и на работното място, да се промени начинът на живот: да се спрат вредните навици (тютюнопушене, алкохол и кафе), да се правят физически упражнения, да се осигурява престой на чист въздух, да се нормализира сънят, да се прилагат методи за закаляване, да се научите да се справяте със стреса. Основната задача е да се въведе ред в нервната система. За това има много доказани инструменти, просто трябва да намерим време да се погрижим за себе си и да не сме прекалено мързеливи да ги прилагаме. Различните средства за защита трябва да се прилагат в комбинация (фитотерапия плюс масаж, дихателни упражнения, автотренинг).

Конвенционални терапии за IBS

   Симптомите на IBS могат да варират в зависимост от характеристиките на кръвното налягане на човека. Хипотоничният тип ИБС се характеризира със симптоми на хронична съдова недостатъчност (със систолично кръвно налягане под 100 mmHg). Те често се оплакват от умора, мускулна слабост, главоболие (често причинено от глад), студени ръце и крака, замаяност и дори припадък.

   При хипертоничния тип, напротив, кръвното налягане често е повишено, като при половината от пациентите това не е съпроводено с промени в благосъстоянието и понякога се открива само по време на медицински преглед. Понякога се появяват главоболие, сърцебиене и умора.

   Медикаментозното лечение на дистония трябва да се провежда само под наблюдението на лекар. Въпреки това можете да се опитате да се справите с депресията сами, като използвате следните средства.

   Използването на ноотропни средства при лечението на ВСД спомага за подобряване на състоянието на нервната тъкан. Ноотропите могат да бъдат както синтетични (напр. Nootropil), така и растителни (на основата на растението гинко билоба).

   Невролозите често препоръчват мултивитаминни препарати като Neuromultivit, които имат оптимална комбинация от „неврологични“ витамини помежду си и осигуряват добър достъп до нервните клетки.

   Билковите антидепресанти, съдържащи хиперицин, също могат да бъдат полезни. Най-ефективното лекарство в тази група се счита за Negrustin. Той има антидепресивно и антипаническо действие върху нервната система, притежава противотревожни и вегетабилизиращи (т.е. стабилизиращи вегетативната нервна система) свойства.

Лечение с вода при вегетативна дистония

   Водните процедури имат възстановителен ефект върху организма, значително подобряват съдовия тонус, така че при всички видове съдова дистония се препоръчват контрастни вани, вентилаторни и кръгови душове, джакузи, плуване.

   Всеки човек, страдащ от хипотония, знае много добре какъв благотворен ефект може да има един обикновен или контрастен душ сутрин. След душ не забравяйте да се изкъпете енергично, изпийте чаша горещо кафе и всичко ще бъде наред! Като намалите температурата на „последната“ студена вода по време на контрастен душ, можете да постигнете забележителни резултати. Скоро ще забележите подобрение в работоспособността си и намаляване на чувството на втрисане и отпадналост през деня.

   Вечер трябва да вземете дълъг и топъл душ, за да нормализирате съня си.

   Вана с добавена морска сол. Натуралната морска сол съдържа елементи, необходими за жизнеността на цялото тяло. Калият регулира храненето на клетките на кожата; калцият прониква в клетките и осигурява нормално съсирване на кръвта; магнезият спомага за отпускането на мускулите; бромът успокоява нервната система; йодът действа антисептично.

   Оптималната температура на ваната е 32-34 °C. Продължителността на банята е 10-12 минути. Курсът – най-малко 12 процедури, след което кратка почивка.

   Йодно-бромна вана. Тази вана помага да се отървете от натрапчивото главоболие, да облекчите умората и мускулното напрежение.

   Приготвяне на терапевтичния разтвор: 100 g натриев йодид и 250 g калиев бромид, закупени от аптеката, се разтварят в 1 литър вода. Изсипете 100 ml от получения концентрат в топла (35-36º) вана, в която първо можете да разтворите 2 kg готварска сол. Продължителността на банята трябва да е 10-12 минути. Останалият концентрат може да се съхранява на тъмно място и да се използва при необходимост.

   Разширени вени

   Разширените вени – не само козметичен дефект. То е съпроводено със сериозни последици, усложнения, чийто неблагоприятен изход може да бъде дори фатален. Заслужава ли си да се пусне тази болест, която на пръв поглед е толкова безобидна?

Психологически семинар: правото на лекота

   Разширените вени най-често тормозят жените, които живеят с усещането, че влачат тежък товар върху себе си, че са прекалено натоварени, буквално смазани от задълженията, които са поели. Може би сте избрали грешен път в живота и сега сте в ситуация, която буквално ненавиждате, когато всичко ви се струва трудно, тежко, нищо не ви радва и нищо не е лесно. А може би трябва да преразгледате възгледите си за живота и да започнете да се отнасяте към нещо по-леко, по-спокойно, да не драматизирате нещо, което просто не можете да забележите. Във всеки случай трябва да промените нещо – защото краката ви вече не са в състояние да носят тежестта, те вече отказват да ви носят лесно и радостно през живота. И вие сте заслужили правото на лекота! Така че изхвърлете колкото е възможно по-скоро, така че да натиснете, ще бъде по-лесно и душата, и краката.

   Утвърждения за разширени вени

   Следвам вътрешната си истина. Живея и вървя напред с радост.

   Обичам живота и той ме води по най-добрия за мен начин.

Как да се справим с него

   Ако е възможно, избягвайте факторите, които водят до разширени вени: наднормено тегло, прекалено дълго стоене, пушене и пиене на алкохол, носене на чорапи, чорапи или чорапи със стегнати ластици на краката.

    Широкият спектър от превантивни мерки (фитотерапия, водни процедури, физически упражнения, самомасаж, еластични превръзки) може да помогне много за справяне с болестта.

   В случай на леко разширяване на разширените вени на краката, се постарайте да предприемате редовни превантивни мерки. Ако поради естеството на работата ви се налага да стоите или да седите дълго време, опитайте се да се разхождате по малко на всеки 1,5 часа или да се изправяте 10-15 пъти на пръсти. По-често сменяйте позицията на стъпалата си, стъпвайте на място и въртете краката си. Най-добрият начин да отпочинат краката ви след работа е да се разхождате спокойно на кратки разстояния.

   Вдигайте краката си нагоре по-често! Това помага за разтоварване на вените, като поне временно ги освобождава от необходимостта да работят, преодолявайки силата на тежестта. Ако имате възможност, легнете на дивана, вдигнете краката си нагоре и ги подпрете на стената.

   Редовните упражнения помагат за поддържане на вените в тонус. Това може да бъде трениране на краката, каране на колело или ходене пеша.

   Съществува отличен и много прост метод за поддържане на вените в перфектна форма. Достатъчно е да извървите четири хиляди крачки на ден с компресиращ чорапогащник. Опитайте се да изчислите колко време можете да отделите за изминаването на този брой крачки. Извършвайте такава разходка всеки ден и вените ви винаги ще са добре.

   Вани за крака

   Баните за крака са много добра профилактика на венозната недостатъчност. Най-полезна е контрастната вана, която трябва да се направи по следния начин: гореща вода (40 °C и повече) за 30-40 секунди и студена вода (20 °C и по-малко) за 5-10 секунди. Водата трябва да се сменя поне 5 пъти, като се завършва със студена вода.

   Контрастна вана с чесън. Първо пригответе чеснов бульон. Смачкайте чесъна, увийте го в марля и го сварете в 2 литра вода за 5 минути. Разредете бульона в 4 литра вода. Пригответе горещи и студени бани с чесън. Накиснете краката в горещ чесън за 2 минути и в студен чесън за 30 секунди. Повторете процедурата в продължение на 20 минути. Последната баня трябва да е студена. Тази процедура може да се извършва не по-често от веднъж седмично.

   Използване на естествени венотоници

   Отдавна се смята, че едно от най-ефективните венотонични средства са препаратите от кестен. Горещата инфузия и екстрактът от кестен намаляват съсирването на кръвта, укрепват стените на капилярите и вените, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове и подпомагат резорбцията на кръвните съсиреци. Препаратите от кестен се използват и вътрешно.

   – Вземете 50 г цветове и плодове от конски кестен, залейте с 0,5 л водка и настоявайте 2 седмици на топло и тъмно място, като разклащате ежедневно. Приемайте по 30-40 капки 3-4 пъти дневно в продължение на един месец.

   И още няколко ефективни рецепти…

   – Прясно набрани листа и цветни главички от пелин за смилане в хаванче. Смесете 1 с.л. суровина със същото количество кисело мляко, разбъркайте добре, нанесете върху марля на равномерен слой. Поставете превръзка на местата на краката с разширени вени. Лекувайте ежедневно в продължение на 5 дни, след което направете почивка. Вместо пелин може да се използва пелин.

   – Съберете зеленикави, все още неузрели шишарки от хмел и ги изсушете. 2 супени лъжици суровини за приготвяне на 1 чаша вряла вода. Варете на слаб огън в продължение на 15 минути и прецедете. Тази доза трябва да се изпие на 2-3 питиета през деня. Забележка: Това средство може да действа като сънотворно!

   – Вземете 4 ч.л. ленено семе, залейте с 1 литър вода и варете в продължение на 10-15 минути. Налейте на топло място за един час. Пресен плодов сок – може да се добави лимон, червена боровинка или друг плодов сок, за да се подобри вкусът. Отварата се пие по 0,5 чаша на всеки 2 часа 6-8 пъти дневно.

  Самостоятелен масаж

   Масажът може да помогне за възстановяване на нормалното кръвообращение в крайниците с разширени вени.

   – Той действа първо върху мускулите на бедрата. Поглаждайте крака от колянната става до слабините, като „притискате“ кожата и размятате мускулите.

   – Използвайте върховете на пръстите си, за да разтегнете колянната става: правете кръгови, прави и спираловидни движения. С юмруци натиснете няколко пъти поплитеалната ямка и масажирайте добре областта с кръгови движения.

   – Легнете по гръб и свийте коленете си. Разтягайте вътрешната и външната страна на долната част на крака с поглаждащи движения. Разтегнете мускулите и ги разклатете (мускулите трябва да са напълно отпуснати).

   – Сега изпънете всеки пръст на крака. Разтривайте външната повърхност на стъпалото и глезенната става с движения нагоре, масажирайте ходилото и петата с кръгови движения и разтривайте стъпалото и глезенната става с енергични движения.

   – Нежно поглаждайте цялото стъпало отдолу нагоре, като започнете от ходилото и продължите нагоре към горната част на бедрата.

   Повторете целия комплекс два до три пъти. Ако изпитвате болка, посетете специалист.

   АКО ИМАТЕ ГЛАВОБОЛИЕ

   Главоболието е неприятно явление, което често води до различни степени на болка – от леко главоболие до почти непоносима болка.

   То може да бъде причинено от умствена и емоционална умора, склероза на мозъчните съдове, мигрена, органични мозъчни заболявания (тумор, инсулт и др.) и др. Главоболието може да се появява доста често при напълно здрави хора поради промени във времето или умора. Често тези главоболия отшумяват бързо, без да е необходимо да се приемат лекарства или след прием на обезболяващи медикаменти.

   Най-често срещаните форми на главоболие са тензионното главоболие и мигрената, които принадлежат към групата на така наречените хронични ежедневни главоболия.

Мигрена

   Мигрената е пулсиращо главоболие, което се появява периодично, обикновено след събуждане. По време на сън болката обикновено не се усеща. Тежестта на мигрената може да бъде от лека до почти непоносима. Обикновено засяга едната половина на главата. Мигрената може да продължи до три дни и често е придружена от гадене, повръщане, затруднено понасяне на светлина и силни шумове.

   Лекарите все още не са установили какво причинява мигрената. Хормоналните колебания са само едно от обясненията за заболяването. Други причини могат да бъдат стресът, гладът, безсънието, миризмите, ярката светлина, пикантната храна, консервантите в храните, промените в климата и др. Склонността към мигрена обикновено се предава по наследство.

Тензионно главоболие

   Това главоболие обикновено се дължи на напрежение. Съществува емоционално напрежение (стрес, тревоги) и мускулно напрежение (напр. напрягане на мускулите на врата). На хората, страдащи от този вид главоболие, се предписва компютърна томография, както и посещение при невролог или дори психиатър, тъй като тензионното главоболие може да се дължи на скрита депресия.

   Шийното главоболие може да бъде от леко до тежко. Тя се простира от шията до задната част на главата, до слепоочията и до очите. Може да бъде придружен от гадене, замайване и замаяност. Обикновено се причинява от внезапни движения на шийните прешлени, умора, простуда, остеохондроза.

   Епизодичното тензионно главоболие се характеризира със следните симптоми

   – главоболието продължава от 30 минути до 7 дни;

   – главоболието е компресивно или притискащо;

   – болката е с лека до умерена интензивност;

   – главоболието е двустранно;

   – няма влошаване от физическа активност (напр. ходене по стълби);

   – няма гадене или повръщане (може да се появи загуба на апетит).

Болка, дължаща се на повишено вътречерепно налягане

   Тези болки са по-вероятни при млади момичета или жени с наднормено тегло. Те могат да причинят и зрителни смущения.

   Симптомите могат да бъдат болка в челото, слепоочията, задната част на главата или цялата глава. Може да се предизвика от промени във времето, преумора, стрес.

Как да се отървете от главоболието?

   Ако сте обезпокоени от продължително и повтарящо се главоболие, не пренебрегвайте посещението при невролог: хроничното главоболие може да е предвестник на някои сериозни нарушения в организма. Откриването на причината за главоболието е важно за правилното лечение и трябва да бъде определено от вашия лекар.

   Спазматичното главоболие се лекува по-лесно от мигрената, но почти всички главоболия могат да се лекуват с помощта на лекарства и домашни средства.

   – Главоболието може да се лекува с болкоуспокояващи, като аспирин, ибупрофен, напроксен, парацетамол, темпалгин и др.

   – Спастичното главоболие може да се облекчи от горещ душ (горещата вода отпуска мускулите на тила и главата).

   – Студените компреси охлаждат болезнената област, което води до свиване на кръвоносните съдове и намаляване на пулсацията на болката. Увийте леден пакет с кубчета лед в кърпа и приложете към болезнената област за 10-15 минути.

   – За да предотвратите мигренозната болка, периодично „захранвайте“ мозъчните си клетки с витамин В2 (рибофлавин).

   – Опитайте се да нормализирате съня си. Когато спите, целият организъм, и по-специално мозъкът, възстановява жизнените си функции.

   – Често причината за главоболието е липсата на кислород, затова се старайте да прекарвате възможно най-много време на открито.

Какво казва традиционната медицина?

   – Топла вана, чай от маточина или лайка могат да помогнат при главоболие, причинено от преумора. В някои случаи валерианът или топла вана с морска сол, билки, овесена слама и др. могат да помогнат.

   – Обичайното главоболие от различно естество, което засяга слепоочията, челото или тила, е признак за нервно изтощение. Лекарството за възстановяване на нервната система може да ви избави от такива болки: счупете цяло сурово яйце в чаша, разбъркайте го и налейте почти врящо мляко, като разбърквате бързо. Лекарството трябва да се пие ежедневно на бавни глътки.

   – Главоболието ще изчезне или ще бъде значително по-слабо, ако притиснете челото си към стъкло на прозорец. Той ще неутрализира електрическия разряд, натрупан върху кожата и причиняващ болка.

   – Добро средство за лечение на болката е кафето с лимон и захар. Пригответе кафе, изстискайте в него сока на половин лимон и добавете 2-3 ч.л. захар. Тази енергийна напитка помага както при високо, така и при ниско кръвно налягане. Силният зелен или черен чай с мента също ще помогне. Достатъчно е да изпиете чаша ментов чай и болката ще изчезне в рамките на 15-20 минути.

   АТЕРОСКЛЕРОЗА

   Хората, които обичайно виждат повече лоши неща в живота, отколкото добри, често развиват атеросклероза. Това са хора, които са забравили как да се радват и трябва да се научат отново на изкуството на радостта. Повярвайте ми, който търси поводи за радост, със сигурност ги намира.

   Радвайте се на себе си. И си създайте навик да виждате доброто в живота. Вечерта на всеки ден си поставете за цел да направите равносметка и да видите кои добри неща са се случили през деня. След това си създайте навика да виждате поне едно зрънце добро във всеки човек, когото срещнете. И, разбира се, не забравяйте да виждате доброто в себе си и в близките си! Освен това не живейте в миналото. Освободете се от старите проблеми, обиди и злополуки. Всички лоши неща отдавна са зад гърба ви. Кажете си, че сега ще допускате в живота си само доброто.

   Справянето с атеросклерозата може да помогне на правилното хранене с ограничаване на животинските мазнини и по-доказан опит на много поколения от специални народни средства.

Фитотерапия при атеросклероза

   Използвайте чай от маточина: Използвайте 1 супена лъжица маточина на чаша вряла вода всеки ден и я пийте вместо чай.

   Тинктура от глог с прополис: смесете аптечна тинктура от плодове на глог с 20% алкохолна тинктура от прополис, приемайте по 20 капки 3 пъти дневно половин час преди хранене.

   Отвара от орехови листа. 1 с.л. Взема се 1 с.л. сушени нарязани орехови листа (събрани през пролетта), залива се с 0,5 л вряла вода, вари се 15 мин. на слаб огън, половин час, прецежда се, пие се по половин чаша 3 пъти дневно, помага дори при изразена атеросклероза на мозъчните съдове.

   Тинктура от елекампан. Вземете 30 г сухи счукани корени, залейте с половин чаша водка и оставете на тъмно място за 40 дни. Приемайте 30 капки, разтворени в малко количество вода, 20 минути преди хранене.

   Отвара от вересия: Вземете 1 с.л. счукан вересия, залейте с 0,5 л вряща вода, варете на слаб огън в продължение на 15 минути, след това увийте съда с бульон и киснете в продължение на 2 часа. Прецедете и пийте на няколко порции през деня.

   Чай от детелина и върба: смесете равни части натрошена трева и стръкове от детелина и върба, пригответе чай и пийте през целия ден. Той ще помогне при атеросклероза и безсъние.

   Отвара от брезови пъпки. Вземете 5 г брезови пъпки на чаша вода, варете 15 минути, настоявайте един час, приемайте по половин чаша 4 пъти дневно един час след хранене.

Тибетски еликсир на младостта

   Този невероятен метод за прочистване и възстановяване на кръвоносните съдове е създаден от древните тибетски лечители. Той се използва широко и за профилактика и лечение на атеросклероза. Запомнете: този метод може да се използва само веднъж на 5-6 години.

   Вземете 350 г чесън, обелете го и го нарежете на ситно, след което го смелете с дървено чукче в хаванче. Сложете масата в буркан, поставете го на тъмно място и го оставете да престои. След това на дъното, където има повече сок, вземете пълна чаша от масата, изсипете я в друг буркан и добавете чаша медицински спирт (96°). Затворете плътно буркана, покрийте отгоре с тензух и поставете на хладно място (но не в хладилника) за 10 дни. След 10 дни получената тинктура се прецежда и изстисква през дебела кърпа, а прецедената течност се поставя „под капак“ за още 2 дни.

   Приемайте тинктура в продължение на 20 минути преди хранене три пъти дневно, като я разтворите в четвърт чаша мляко, съгласно следната схема:

   Приемайте тинктурата 20 минути преди хранене три пъти дневно, като я разтворите в четвърт чаша мляко, по следната схема:

   Ден 1: сутрин – 1 капка, през деня – 2 капки, вечер – 3 капки;

   Ден 2: сутрин – 4 капки, през деня – 5 капки, вечер – 6 капки;

   Ден 3: сутрин – 7 капки, следобед – 8 капки, вечер – 9 капки;

   Ден 4: сутрин – 10 капки, следобед – 11 капки, вечер – 12 капки;

   Ден 5: сутрин – 13 капки, следобед – 14 капки, вечер – 15 капки;

   Ден 6: сутрин – 15 капки, следобед – 14 капки, вечер – 13 капки;

   Ден 7: сутрин – 12 капки; следобед – 11 капки; вечер – 10 капки;

   Ден 8: сутрин – 9 капки; следобед – 8 капки; вечер – 7 капки;

   Ден 9: сутрин – 6 капки; следобед – 5 капки, вечер – 4 капки;

   Ден 10: сутрин – 3 капки, следобед – 2 капки, вечер – 1 капка;

   Ден 11: сутрин – 25 капки, следобед – 25 капки, вечер – 25 капки.

   След това приемайте по 25 капки 3 пъти дневно, докато тинктурата свърши. Повторете този курс на лечение само след 5-6 години.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *