Упражнения за добра стойка и Лечение на остеохондроза

Упражнения за добра стойка и Лечение на остеохондроза

 Това е набор от упражнения, предназначени да ви помогнат да постигнете правилна стойка.

 

Упражнения за добра стойка и Лечение на остеохондроза

 

   Упражнения за мускулите на врата.

   – Седнете на пода, свийте колене и обхванете коленете с ръце. Изправете гърба, като съберете лопатките. Вдишайте и отпуснете глава назад, като се опитвате да изпънете шията колкото е възможно повече. Повторете 10 пъти.

   – Седнете назад с ръце около глезените или пръстите на краката, с изправен гръб. При броене 1 завъртете главата си наляво, при броене 2-3 я завъртете още повече наляво, а при броене 4 внимателно се върнете в изходна позиция. Повторете 4-6 пъти от всяка страна.

   – Клекнете и се облегнете на прави ръце, поставени на ширината на раменете. Ръцете и бедрата са под прав ъгъл спрямо пода, а теглото на тялото е равномерно разпределено. Правете кръгови движения с главата: надолу, наляво, назад, надясно, после на другата страна. Повторете 3-6 пъти от всяка страна.

   – Легнете по корем, сложете ръцете си зад главата и съберете лактите си така, че лопатките да са близо една до друга; облегнете челото си на пода. При вдишване вдигнете главата си, като едновременно с това я затиснете с ръце, и се върнете в изходна позиция. Повторете 8-10 пъти.

   Внимание! Последните две упражнения не могат да се правят, ако има изразена остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб.

   Упражнения, които помагат за изправяне на гърба.

   – Легнете по корем, сгънете лактите си и подпрете челото си на затворените ръце. Изпънати пръсти и събрани пети. Вдишайте и повдигнете горната част на тялото си, като едновременно с това разтворите ръцете си настрани; не отмятайте главата си назад. Върнете се в изходна позиция. Повтаряйте 6-10 пъти.

   – Легнете по гръб и свийте коленете, така че стъпалата да са възможно най-близо до бедрата. Разтворете ръцете си настрани, с длани нагоре. Наведете гръдния си кош, като се опирате на ръцете и главата си. Долната част на тялото е плътно притисната към пода. Повторете 5-8 пъти.

   – Клекнете на пода с ръце, опряни на пода, ръцете и бедрата са на ширината на раменете, под прав ъгъл спрямо пода. Изтеглете дясната си ръка напред и нагоре (към тавана), като едновременно с това изтегляте левия си крак право назад и нагоре. Върнете се в изходна позиция и повторете с лявата ръка и десния крак. Повторете 6-8 пъти.

   – „Японски лък“. Клекнете, краката са събрани, ръцете са изправени с длани напред, гърбът е изправен. Без да променяте положението на главата и ръцете си и като държите гърба си изправен, много бавно се наведете напред, като седите на петите си. Докоснете с гърди коленете си, отпуснете раменните мускули и свободно спуснете глава. Поставете дланите си на пода и напрегнете мускулите на гърба, върнете се в изходна позиция и спуснете ръцете си. Когато се навеждате, издишвайте, а когато се изправяте, вдишвайте. Повторете за 4-8 пъти.

 ОСТЕОХОНДРОЗА

   Основният бич на гръбначния стълб – остеохондроза – болестта след определена възраст (обикновено след тридесет), бичът на цялото човечество, така че вие и тази болест не е преминал, дори ако докато не се чувстват никакви симптоми. Но не и вие? Остеохондрозата е много коварна, може да се „маскира“ като всичко до инфаркт на миокарда.

 Можете да сте сигурни, че много (може би дори повечето) от вашите заболявания са проява на остеохондроза на гръбначния стълб.

   Главоболие, замайване, шум в ушите, нарушения на съня, скованост на врата, тежест във врата, гърба и раменете, затруднено отпускане, потъмняване на очите, „трептения“ пред очите, а понякога и припадък, И болка в лявата страна, която прилича на болка в сърцето, и болка в дясната страна, сякаш боли черният дроб, и затруднено дишане, и болка, слабост, изтръпване, мравучкане в ръцете и краката – всичко това може да е коварна и повсеместна остеохондроза.

   Тя не е толкова безобидна, колкото много хора си мислят. Нарушенията на опорно-двигателния апарат винаги са сериозни. „Баналната“ остеохондроза може да доведе до най-сериозни последици, включително до инвалидност с пълно обездвижване.

   Какво представлява остеохондрозата? На първо място, това е дистрофичен процес в междупрешленните дискове. Тъй като дискът постепенно губи присъщата си еластичност, той се сплесква. В резултат на това разстоянието между прешлените намалява, а излизащите от гръбначния мозък нервни коренчета се притискат – появява се болка, като при феномена на притискане на съдовите снопове се увеличава отокът, което води до по-голямо притискане и засилване на болката.

   Дори ако болестта вече се е проявила, тя може да бъде предотвратена чрез разумна диета и прости упражнения за гръбначния стълб. Упражнявайте се повече и ежедневно правете няколко упражнения за укрепване на гръбначния стълб и гъвкавост. Избягвайте монотонното положение на гръбначния стълб. Внимавайте за стойката си, дори когато седите на стол. Спете на твърд матрак. Мекият матрак затопля междупрешленните дискове и ги прави лесни за преместване. Хранете се пълноценно, без да преяждате.

Шестте златни правила на Ниша за здравето на гръбначния стълб

   Основната заповед на известния японски лечител Кацузо Ниши е проста и впечатляваща: вярвай в себе си и само в себе си, не се примирявай с болестта при никакви обстоятелства. Възможно е да спечелите, ако наистина го искате. И не само да победите болестта, но и да останете млади и щастливи независимо от възрастта.

   Ниши винаги е вярвал, че ако хората успеят да разкрият възможностите на телата си, продължителността на живота им може да нарасне до 100-120 години, тъй като хората са биологично програмирани да живеят по-дълго от времето, което им е отредено сега. И животът му няма да бъде живот в грохнала, мъчителна старост, а продължение на активна младост.

   Ниши отдаваше толкова голямо значение на здравето на гръбначния си стълб, че направо каза:

   „Ако човек има много болести, причината за тях трябва да се търси в гръбначните нарушения.“

   Всяко най-малкото нарушение на гръбначния стълб може да окаже негативно влияние върху други части на тялото, както и да доведе до дисхармония между физическото и психическото състояние. 

   При нарушаване на ставния и лигавичния апарат – най-честата патология, наречена сублуксация – прешлените се изместват леко, плъзгат се настрани, притискат нервите и кръвоносните съдове, произхождащи от този прешлен, и им пречат да функционират правилно. Това води до лошо кръвообращение, изтръпване на притиснатите нерви, което води до различни нарушения в органите, с които тези нерви са „свързани“. Това е причината за различни заболявания. Оттук и заключението – за да се подобри цялостното здраве на организма, е необходимо да се лекува гръбначният стълб.

   Правило 1: Твърдо легло.

   Съществуват много заболявания, свързани със сублуксация на прешлените. Тези размествания нарушават правилното кръвообращение, което означава подхранване, регенериране и пречистване на клетките и кръвта. 

 Възстановяването на нормалното кръвообращение и възстановяването от много заболявания се улеснява от правилното хоризонтално положение. Това е предимно легнало положение върху равно, твърдо и дори неподвижно легло. 

   Много хора смятат, че твърдото легло е неудобно, а има и такива, които предпочитат нещо като детско легло. И по този начин увреждат здравето си. Мекото легло само засилва сублуксациите на прешлените. Ето защо Ниши смята, че равното и твърдо легло е най-важното правило за здравето.

   Когато човек лежи на такова легло, тежестта на тялото му се разпределя равномерно, мускулите се отпускат напълно, гръбначният стълб се изправя, междупрешленните пространства се разширяват и по този начин кръвоносните съдове се освобождават от натиск. Това означава, че органите и тъканите, които са били недохранени през деня, се промиват свободно и обилно с кръв и получават с нея всичко, от което се нуждаят. В резултат на това през нощта всички натрупани през деня отпадъци и разпадни продукти се отстраняват от организма и се извършва естествено възстановяване.

   Твърдото и плоско легло спомага за равномерното разпределение на тежестта на тялото, отпускането на мускулите и коригирането на сублуксациите и изкривяванията на гръбначния стълб, причинени от изправеното положение на тялото през деня. Полезно е да се спи на твърд матрак – сублуксациите и изкривяванията на гръбначния стълб се коригират лесно, тъй като гръбначният стълб е в правилна позиция по време на нощния сън, което позволява да се коригират гръбначните нарушения, да се възстанови нервната система и да се подобри функционирането на вътрешните органи. От първото правило логично следва второто златно правило за здравето според Ниши.

   Правило 2: Твърда възглавница

   Това правило е свързано най-вече с функционирането на носната преграда. Известно е, че като въздействате върху специфичните му точки, можете да стимулирате дейността на вътрешните органи. Установено е, че състоянието на носната преграда може да повлияе на болести като сенна хрема, астма, миома, сърдечно напрежение, генитални нарушения, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, ендокринна система, стомашни и ушни инфекции, незадържане на урина, болезнена менструация, ентерит, запек, както и раздразнителност, безпокойство и замаяност.

   Ето защо Ниши препоръчва да се спи не само върху твърда, равна повърхност, но и върху подобна възглавница, като предлага на последователите си да използват валяк. Размерите му трябва да са такива, че да може да запълни вдлъбнатината между тила и лопатките. Става дума за това, че гръбначният стълб, започвайки от третия шиен прешлен, трябва да се изправи и да се постави върху равна и твърда повърхност.

   Излишно е да казвам, че човек, който не е свикнал с такава възглавница, ще изпитва болка. Но такова легло е въпрос на навик. За да изчезнат по-бързо болките и други неразположения, трябва да се прави упражнението „златна рибка“, което с право се е превърнало в едно от „златните правила на здравето“.

   Правило 3. Упражнения със златни рибки

   Ниши е убеден, че системното практикуване на това упражнение има най-голям ефект за коригиране на гръбначния стълб, а оттам и за балансиране на тялото: балансиране на храненето, пречистване и нервно равновесие. Как да направя упражнението „Златна рибка“?

   Първоначална позиция: легнете по гръб на плоско легло или на пода, хвърлете ръцете си зад главата и изпънете краката си до пълната им дължина, поставете стъпалата си на пети, перпендикулярни на тялото, и издърпайте пръстите на краката си към себе си. Дръжте петите и бедрата си притиснати към пода.

   Изпънете гръбначния стълб в различни посоки, една след друга, сякаш се разтягате: с петата на десния крак пълзете напред по пода, а с двете изпънати ръце едновременно се разтягайте в противоположната посока. След това направете същото с петата на левия крак (изпънете се напред с петата, а двете ръце са изпънати в обратна посока). След това поставете дланите си под шийните прешлени, съединете краката си и издърпайте пръстите на двата крака по надлъжната ос, т.е. „издърпайте чорапите“.

   В това положение започнете да вибрирате с цялото си тяло като риба, която се извива във вода. Вибрациите се извършват отдясно наляво в продължение на 1-2 минути.

   Две неща, които трябва да се отбележат: при това упражнение гръбначният стълб трябва да е притиснат към пода. Тялото вибрира наляво и надясно, а не нагоре и надолу, както може да се случи неволно, особено при начинаещите! Могат да се повдигат само стъпалата и задната част на главата. Вариация за начинаещи: вибрациите се създават от партньора, който определя темпото и приучава тялото ви към новите усещания и движения.

   Ниши препоръчва да правите това упражнение всяка сутрин и вечер.

   Правило 4. Упражнение за капилярите

   Да бъдеш здрав означава да накараш капилярите да се свият. Това твърдение е основен принцип на системата за здраве на Ниши. Упражненията за капиляри, които той предлага за оздравяване, се състоят основно от вдигане на ръцете и краката и разклащането им. Смята се, че това активира кръвообращението не само в крайниците, но и в цялото тяло. Човек не може да „промие“ или „пречисти“ черния дроб, бъбреците и още повече сърцето по никакъв друг начин.

   Първоначално положение: легнете по гръб върху твърда и равна повърхност, поставете твърда възглавница или подложка под шийните прешлени. След това вдигнете ръцете и краката нагоре, така че стъпалата да са успоредни на пода.

   Изпълнение на упражнението: разклатете двете ръце и краката в това положение. Изпълнявайте упражнението в продължение на 1-3 минути.

   Правило 5. Упражнение „стискане на стъпалата и дланите“.

   Освен капилярите, сърцето има и друг незаменим помощник – диафрагмата. Броят на движенията на диафрагмата за една минута е около една четвърт от движенията на сърцето. Но хемодинамичното налягане е много по-силно от това на сърцето и изтласква кръвта по-силно.

   Упражнението се състои от две части.

   – Първоначално положение: легнете по гръб (върху твърда и равна повърхност, с възглавница под врата), съберете стъпалата и дланите си и раздалечете коленете.

   След това:

   1.Натиснете върховете на пръстите на двете ръце един върху друг (10 пъти).

   2.Натиснете първо с върховете на пръстите, а след това с дланите на двете ръце една срещу друга (10 пъти).

   3.Стиснете двете затворени длани заедно (10 пъти).

   4.Изпънете ръцете в цял ръст, хвърлете ги зад главата и бавно ги прокарайте по лицето до кръста, сякаш разрязвате тялото наполовина, като пръстите сочат към главата (10 пъти).

   5.Обърнете пръстите на двете ръце към стъпалата и ги движете от слабините към пъпа (10 пъти).

   6.Изтеглете ръцете колкото е възможно по-далеч със затворени длани и ги прокарайте над тялото, сякаш разсичате въздуха с брадва (10 пъти).

   7.Изпънете ръцете със затворени длани нагоре и надолу до точката на отказ (10 пъти).

   8.Поставете ръцете със затворени длани над слънчевия сплит и движете затворените стъпала (около 1-1,5 пъти дължината на стъпалото) напред-назад, като се опитвате да не ги отваряте (10 пъти).

   Едновременно движете затворените длани и стъпалата напред-назад, сякаш се опитвате да разтегнете прешлените (10-60 пъти).

   Изпълнявайки първата част на упражнението „Затваряне на стъпалата и дланите“, ние помагаме на диафрагмата да работи, тя подобрява кръвообращението в тялото и следователно подобрява неговото хранене и прочистване. Това упражнение е полезно и поради това, че координира мускулните и нервните функции на дясната и лявата страна на тялото, особено на вътрешните органи. 

   Основна част на упражнението

   Затворете очи, съберете стъпалата и дланите си и останете в това положение 10-15 минути. Дръжте ръцете си със затворени длани перпендикулярно на тялото.

   Това упражнение координира функцията на мускулите, нервите и кръвоносните съдове в слабините, корема и бедрата, което е особено полезно по време на бременност, тъй като подпомага нормалния растеж на бебето в утробата и дори коригира неправилното му положение.

   Изпълнението на упражнението „Стискане на стъпалата и дланите“ в продължение на 40 минути води до установяване на необходимия баланс между парасимпатиковата и симпатиковата нервна система, както и до „хармония на общите води в тялото“ и събужда лечебните сили на организма. 

   Правило 6. Упражнения за гръб и корем

   Първо, това упражнение координира функциите на симпатиковата и парасимпатиковата нервна система, които контролират дейността на храносмилателните органи, бъбреците, тънките черва, далака, панкреаса, сърцето и дихателните органи, контролират работата на дебелото черво, пикочния мехур и половите органи.

   При едновременното движение на гръбначния стълб и корема симпатиковата и парасимпатиковата нервна система започват да функционират в синхрон, което води до укрепване и оздравяване на нервната система като цяло. Второ, той помага за възстановяване на киселинно-алкалния баланс в организма.

   Когато съдържанието на алкални вещества в организма стане по-ниско от нормалното и съответно по-високо от съдържанието на киселини, настъпва ацидоза, т.е. натрупване на отрицателно заредени аниони в кръвта и тъканите. Ако прекомерни количества киселина се задържат в организма дълго време, това води до заболявания като диабет, гастроентерит, бъбречни заболявания. Ако организмът е пренаситен с алкални вещества, възниква алкалоза, която води до свиване на стомаха, тетанус и други заболявания.

    Поддържането на киселинно-алкалния баланс е първият начин за правилно лечение, смята Ниши. Освен това е важно да се помни, че доброто хранене играе важна роля за поддържането на киселинно-алкалния баланс.

   Трето, това упражнение укрепва духовната сила, за да ви помогне да бъдете здрави. Ако го правите всяка сутрин и вечер, подсъзнанието ви ще усвои тази информация и ще работи за вас, дори когато спите.

   Първоначална позиция: седнете на пода на колене, поставете таза на петите си (можете също да седнете poturetski), изправете гръбначния стълб напълно, поддържайки баланс на опашната кост.

   1. Повдигайте и спускайте раменете си. (10 пъти). Сега направете междинното упражнение (правете го след всяко от следващите шест упражнения, по едно за всяка страна):

   (а) Изпънете ръцете си пред гърдите, успоредно една на друга; бързо погледнете през лявото си рамо, като се опитате да видите опашната кост, след това мислено погледнете от опашната кост нагоре по гръбначния стълб към шийните прешлени, върнете главата си в изходно положение. След това погледнете през дясното си рамо, като повторите действието в същата последователност. Не е важно, че отначало не можете да видите опашната кост или целия гръбначен стълб. Можете да го направите във въображението си;

   б) вдигнете ръцете си нагоре, успоредно една на друга, изправете гръбначния стълб и бързо направете същото като в буква „а“.

   Това междинно упражнение изравнява прешлените, предпазва ги от изкривяване и по този начин лекува и предпазва от всички видове заболявания на кръвта и различните органи.

   2.Наклонете главата си надясно и наляво. (10 пъти на всяка страна.)

   Направете междинно упражнение.

   3.Наклонете главата си напред-назад. (10 пъти на всяка страна.)

   Правете междинни упражнения.

   4.Наклонете главата назад надясно и наляво назад. (10 пъти на всяка страна.)

   Правете междинни упражнения.

   5.Наклонете главата надясно (от дясното ухо до дясното рамо), след което бавно, докато разтягате врата, завъртете главата към гръбначния стълб. (10 пъти за всяко рамо.) Направете междинно упражнение.

   6. Вдигнете ръцете успоредно една на друга, след това сгънете лактите под прав ъгъл, свийте юмрук, отметнете глава назад, така че брадичката да е обърната към тавана. В тази позиция на броенето „7“ отдръпнете лактите си назад, сякаш искате да ги съберете зад себе си, като издърпате брадичката си към тавана. (10 пъти) Направете междинно упражнение.

   Как да изпълнявате основната част на упражнението? След подготвителната част, след като сте се отпуснали за известно време, изправете гръбначния стълб, балансирайте тежестта на тялото върху опашната кост и започнете да се люлеете надясно и наляво, като едновременно с това движите корема си напред-назад. Направете това за около 10 минути.

   Най-добрият спорт при остеохондроза е плуването. Той помага за развитието на мускулите, необходими за поддържането на гръбначния стълб, и премахва всички напрежения върху гръбначните дискове.

   Възстановяване на жизнеността и функционалността на гръбначните дискове може да помогне специален набор от сутрешни упражнения.

   – Започнете упражнението, като висите на хоризонтална греда или просто на здрава врата.

   – Застанете на четири крака и извийте гърба си като котка. След това се разходете малко като котка.

   – В легнало положение по гръб изпънете ръцете си покрай тялото. Поставете нещо твърдо под седалището, например няколко книги. Тази позиция ще извие тялото и ще разтегне гръбначния стълб. Легнете в продължение на 5-10 минути.

   – Когато махнете книгите, продължете да лежите по гръб с ръце под главата. Повдигнете таза, като кръстосате краката си над гърдите. Леко се поклащайте по гръб, сякаш искате да се претърколите назад над главата си (2-3 минути).

   – В легнало положение по гръб притиснете долната част на гърба си към пода. Свийте краката си. Повдигнете едната от тях, така че подбедрицата да е успоредна на пода, и правете бавни кръгови движения с опъната пета. След 10 секунди направете същото с другия крак. Направете това упражнение 3-4 пъти.

   – Разпределете 50 монети или копчета на пода. Не бързайте да се облягате на коляното си и събирайте монетите една по една. Когато съберете всички дребни пари, бавно се изправете с изправен гръб (3 минути).

   – Седнете изправени и „напишете“ числата от 0 до 9 и обратно с главата си.

   – Облегнете се с гръб към стената, като поставите краката си на около 30 см от нея. Спуснете ръцете си, като дланите са обърнати назад. Бавно и полека се плъзгайте по стената, докато бедрата ви станат успоредни на пода. Не се отдалечавайте с гръб от стената!

   Останете така за няколко секунди и след това бавно се изкачвайте нагоре, без да отлепяте гърба си от стената. Добра стойка = здрав гръб

   Най-важните упражнения за гръбначния стълб са програмирани от нервната ни система още от детството и за цял живот. Правим го, без дори да знаем, че съществува! Това упражнение е правилна стойка. Само ако поддържаме правилна стойка, позволяваме на гръбначния стълб да запази естествената си линия с всички естествени извивки. Без правилна стойка красивата фигура не е повод за мечти.

   Наблюдавайте стойката си през цялото време: когато стоите, когато седите, когато ходите, когато лягате и дори когато спите.

   Представете си, че се стремите с главата нагоре, а краката надолу, под пода. Почувствайте с тялото си, с гръбнака си този стремеж. Усещате ли го? Чувства ли се гръбначният ви стълб по-добре? Затова се изправете и запомнете тази позиция, това е правилната стойка.

   Повечето от нас са свикнали да се прегърбват и затова правилната стойка ни се струва неудобна. Причината е, че отслабените мускули и сухожилия натоварват тялото в опитите му да поддържа правилна стойка.

   Застанете пред огледалото и се вгледайте критично в себе си. Може да се наложи да използвате второ огледало, за да се видите отзад. Бъдете честни със себе си. Харесвате ли гърба си, стойката си? Как изглеждате в профил (в цял ръст)? Отбележете всички несъвършенства и запишете тази информация в бележника си. Не забравяйте да го датирате. Отсега нататък това не е просто тетрадка, в която си водите бележки, а дневник на вашето прераждане.

   Когато започнете програмата си за възстановяване на гръбначния стълб и преглеждате гърба си (фигурата) всеки ден, отбелязвайте в този дневник всички положителни промени, дори и най-малките. Не забравяйте да поставите дата върху него!

   Първото средство за справяне с прегърбването, плоския или закръгления гръб е да запомните подсъзнателно правилната позиция на тялото. За да постигнете това, трябва редовно да изпълнявате следните упражнения:

   – Застанете срещу стена, изправете раменете си и допрете задната част на главата си до нея.

   – Вземете книга и я поставете на главата си. Задръжте го колкото се може по-дълго. Ако успеете да се задържите, опитайте да отидете до противоположната стена.

   – Постройте лабиринт от столове в стаята и се опитайте да минете през него с книга на главата. По този начин ще можете да си изградите представа за правилна стойка и да я поддържате през цялото време, докато ходите.

 

Лечение на остеохондроза с храна

   Една от причините за остеохондрозата е нарушение на обмяната на веществата, при което костите, хрущялите и тъканите не получават необходимите хранителни вещества, а вместо това необходимите вещества се извеждат от организма. Това често се дължи на нарушена функция на черния дроб, която е пряко свързана с неправилното хранене: твърде многото мазнини, пикантни, солени и пушени храни водят до закърняване на черния дроб и спиране на функцията му да пречиства кръвта и да освобождава организма от токсини. Следователно всички наши методи за борба с остеохондрозата ще бъдат безсмислени, ако не се погрижим за връщането на нормалния метаболизъм.

   Вече има много природни средства, предназначени да нормализират черния дроб, а оттам и метаболизма – например много ефективни препарати с екстракти от корен на глухарче. Но те ще дадат желания ефект само ако промените начина си на хранене към по-здравословен.

   Мазните храни, пушените меса, консервите и колбасите трябва да се избягват: няма други рецепти, ако искате да сте здрави.

    Направете ревизия на диетата си: консумирате ли твърде много масло, заквасена сметана, двойна сметана, майонеза, месо, пържено в масло, ядете ли много сладкиши?

   Заменете майонезата в салатите с растително масло, вместо да пържите, задушавайте или гответе на пара, отървете се от навика да слагате масло върху хляба, а вместо сметана добавете обезмаслено мляко в кафето (между другото, прекаляването с кафе е нежелателно). По-добре е да пиете чай с мед вместо със захар, да замените тортите и сладкишите със захаросани плодове и сушени плодове. Откажете се и от супи с рибен и месен бульон, а ако не можете да минете без първото ястие, пригответе зеленчукови и млечни супи. Варените, задушените и задушените месни ястия са много по-вкусни от пържените в масло. Като гарнитура могат да се използват всички зеленчуци (с изключение на картофите) – сурови, варени, задушени и приготвени на пара. Всякакви млечни продукти от най-широк асортимент са винаги на ваше разположение, те ще бъдат само полезни за вас. Изварата и нискомасленото сирене са от съществено значение и са източник на калций за укрепване на костите. Бобовите растения, зърнените храни, зърнените храни и ядките са неща, които винаги трябва да присъстват на трапезата ви. Като замените кафето, какаото и черния чай с плодови и зеленчукови сокове, минерална вода, зелен и билков чай, скоро ще забележите, че се чувствате по-добре.

   Помнете, че да облекчите състоянието си при остеохондроза, да предотвратите обострянията и да си позволите да живеете пълноценно, е възможно само при комбинирано прилагане на различни лечебни средства. Това означава, че и мануалната терапия, и масажът, и разтриването, и упражненията, и баните, и правилното хранене не трябва да се практикуват поотделно, а заедно, само тогава ще има резултат. Едно вековно народно средство може да допълни комплексното лечение и да допринесе за оздравителния процес.

   Обработка с клечка за търкаляне

   Обикновената точилка за разточване на тесто може да помогне за разтягане на мускулите на гърба и да облекчи болките в гръбначния стълб.

   Много е лесно да се използва за лечение: легнете на пода по гръб, поставете точилката под гърба си и се търкаляйте върху нея в продължение на около 15-20 минути, така че тя да „търкаля“ правилно целия гръб от врата надолу до кръста. Първият път може да не е лесно и болезнено, но болката ще отмине, което показва, че работите върху проблемните зони на гърба си. Правете това упражнение всеки ден в продължение на една седмица, след това всеки ден, след това веднъж седмично, след това веднъж на две седмици, след това можете да си вземете почивка за един месец и след това отново да го правите всеки ден в продължение на една седмица и т.н.

    Обработка с горещ пясък

   Кален пясък или морски пясък може да се изсипе в торбичка, направена от дебел плат, и да се приложи върху болезнената област (това лечение може да се използва при болки в гърба или ставите). Ако е много горещо, можете да поставите вълнена кърпа под торбата. Дръжте го там, докато пясъкът изстине (по-малко, ако се нанася в областта на шията). След процедурата пясъкът трябва да се изхвърли и следващия път да се използва пресен – защото в народната медицина се смята, че пясъкът абсорбира болестта.

   Обработка със сол

   Лечението със сол също е ефективно народно средство. Вземете един килограм сол, обикновена трапезна или морска, добавете 1-2 с.л. горчица на прах, залейте с четвърт чаша вода, разбъркайте, поставете на огъня и загрейте, като разбърквате, до около 50°C (горещо, но не изгарящо). Оставете солта да се получи гладка и полутечна каша – ако е необходимо, добавете още малко вода и малко трици или натрошени трохи.

   Поставете получената каша върху болното място, но не върху самия гръбначен стълб, а върху областта на гърба, ръцете или краката, където усещате най-голяма болка. Поставете пластмасов или полиетиленов лист върху сместа и я покрийте с вълнено одеяло или завивка. Когато сместа изстине, свалете я и изплакнете болното място с топла вода или просто го потупайте добре с кърпа. Затопленото място трябва да се покрие с вълнен шал и в продължение на два часа да не се вдигат тежки предмети и да не се излиза навън

 

 Лечение с брезови листа

   Много лечители са практикували лечение с брезови листа: това помага при болки в гърба и ставите. За лечението вземете доста голям брой пресни брезови листа и ги поставете на дебел слой върху стъпалото и долната част на гърба, сложете чорапогащник, за предпочитане памучен, или просто завържете кръста и краката с шалове или кърпи. След това трябва да легнете под едно одеяло.

 

 

Лечение с народна медицина



 

 

   След известно време ще започнете да се потите силно и листата ще станат мокри, тогава трябва да ги смените. Желателно е да лежите така с листата през целия ден (можете да прекарате и нощта – но това не е много удобно, защото ще трябва периодично да сменяте листата и следователно няма да можете да се наспите добре). Листата могат да се прилагат и върху шията, раменете и ръцете. След няколко процедури дискомфортът в гърба и ставите намалява или се премахва. Друг метод е да се изстиска сок от пресни брезови пъпки и да се втрие в болните места.

   Друг народен лек: при ишиас и болки в ставите на болното място се поставят пресни листа от репей, като се обръщат обратно на тялото. Отгоре трябва да поставите компрес от хартия или маслена кърпа, слой памучна вата, завържете с топъл шал.Фитотерапия при остеохондроза

   Народната медицина предлага много средства на базата на лечебни растения, които помагат при остеохондроза. Ето няколко от рецептите.

 

  •    – При ишиас, остеохондроза, невралгични болки в гърба помага следната смес: смесете сух бял трън на прах с растително масло в съотношение 1:30, разтрийте болното място, покрийте с компрес от хартия или маслена кърпа, отгоре завържете с топъл шал.
  •    – Смила се корен от киселец, 1 с.л. лъжица, залива се с 1,5 чаши гореща вода, вари се 15 минути, покрива се и се запарва 2 ч., след което се прецежда и се приема по 2 с.л. 3 пъти дневно преди хранене. Помага за облекчаване на болката в долната част на гърба.
  •    – При остеохондроза се препоръчва да се пие отвара от листа на червена боровинка: 2 с.л. супени лъжици сухи нарязани листа се заливат с 0,5 л вряла вода, варят се 10-15 минути, киснат един час, прецеждат се и се пият по половин чаша 3 пъти дневно.
  •    – Вземете 3 супени лъжици счукани листа от касис, сложете в термос, залейте с 0,5 литра вряла вода, затворете капака, запарете за един час, прецедете, пийте по половин чаша 3 пъти дневно.
  •    – Вземете 20 г натрошен корен от репей, залейте с половин чаша 70-градусов спирт, оставете на тъмно място за десет дни, като разклащате от време на време, след това прецедете и използвайте за разтриване при болки в гърба и ставите.
  •    – Смесете 5 супени лъжици пресни иглички от хвойна, 3 супени лъжици шипки, 2 супени лъжици люспи от лук. Смила се, залива се с 1 литър вода, вари се на слаб огън 10-15 минути, престоява една нощ, прецежда се. Пийте през деня.
  •    – Вземете 2 с.л. суха настъргана върбова кора, залейте с 0,5 л вряща вода, оставете да заври и варете на слаб огън в продължение на 10 минути. Вливайте в продължение на 2 часа, прецедете и приемайте по 1/3 чаша 3 пъти дневно.

 

 

   За приготвяне на мехлеми използвайте следните билкови компреси.

 

   – Вземете равни части от плод кориандър, брезови пъпки, мента, корен от глухарче. Изсипете 3 супени лъжици от натрошената колекция на 100 ml вряща вода, варете на слаб огън при непрекъснато разбъркване в продължение на 5 минути. Смесете с разтопена свинска мас (може да се замени с масло) и растително масло (по 75 г), охладете и съхранявайте в хладилник.

   – Мехлемът се нанася върху засегнатата област, като се втрива в продължение на 3-5 минути, след което мястото се увива добре. Процедурата се повтаря 3-4 пъти дневно.

   – Други варианти на фитоколекции се приготвят и използват по подобен начин.

   – Цветове от невен, цветове от ливадна метличина, билка от мента, шишарки от хмел, тревист живовляк, листа от евкалипт, приети в равни количества.

   – Корен от репей, билка мента, листа от живовляк, цветове от лайка, борови пъпки, билка трицветна виолетка, приети в равни количества.

Активна екскреция на сол

   Сложете 12 г дафинов лист в емайлиран съд, залейте с 300 мл вода, оставете да заври, варете 5 минути, покрийте за 3 часа и прецедете. Изпийте цялата инфузия на малки глътки през деня и накрая преди лягане.

   Инфузията помага за интензивното разтваряне на солите. Инфузията трябва да се приема 3-4 дни подред, като курсът се повтаря след една седмица. Тези два курса на лечение трябва да се повторят след една година, след като се прочисти черният дроб.

Терапевтични вани

   Иглолистна вана.Вземете игличките, клонките и шишарките на бор, смърч (около 1,5 кг за пълна вана), залейте със студена вода и варете 30 минути. След това покрийте плътно и оставете да се настойва в продължение на 12 часа. Добрият екстракт трябва да има кафяв цвят. Банята нормализира метаболитните процеси в организма. В допълнение към остеохондрозата, такава вана е ефективна при артрит и невроза.

   Използвайте 300 грама цвят от лайка, залейте с 5 литра вода и кипнете. Вливайте в продължение на 2 часа, след което прецедете. Изсипете инфузията във ваната. Тази вана облекчава болката и спазмите.

   Вземете 200 г иглички от хвойна и ги сварете в 1 литър вода за 30 минути. Изсипете бульона във ваната.

 

Първа помощ при остра болка в гърба.

 

   Болката в гърба е остър пристъп на остеохондроза. Болката може да е силна, понякога до загуба на съзнание. Невъзможно е да се движите и да променяте позицията си заради болката. Където и когато и да се случи – в никакъв случай не се опитвайте да понасяте всичко стоически и да се преструвате, че нищо не е наред. Свържете се незабавно с ортопед: ако болката е причинена от неправилно разположен прешлен, той трябва да се намести, а това не може да стане без специалист. Преди пристигането на лекаря трябва да направите следното за облекчаване на болката:

   – легнете на твърда повърхност, по гръб или по корем, за да фиксирате здраво гръбначния стълб (най-добре на дъска; ако подът не е студен, на пода; ако лежите на легло, тогава по корем, а не по гръб);

   – затоплете болезнената област (можете да я увиете с вълнен шал);

   – ако е в областта на шията или гърдите – покрийте мястото с превръзка;

   – долната част на гърба – поставете малка възглавница под него;

   – приемате болкоуспокояващи.

   Ако сте взели болкоуспокояващи, легнали сте – и болката е отшумяла, това не е причина да се успокоявате. Все пак трябва да отидете на лекар! И със сигурност не можете да отлагате посещението при лекар, ако болката не изчезне дори в рамките на три дни. По-добре е да се презастраховате и да се консултирате със специалист, поне „за всеки случай“, отколкото по-късно да страдате, че сте закъснели да отидете на лекар.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *